10 sfaturi utile pentru grădinărit

1

O grădină îngrijită te răsplătește atât cu mireasma florilor tale preferate cât și cu fructe sau legume proaspete a căror calitate știi că nu poate fi pusă la îndoială. Indiferent de cât de bine te pricepi la grădinărit, poți găsi mereu câte ceva de învățat, pentru că de multe ori nu este suficient să depui efort în grădină, ci este nevoie să fii și creativ. Sfaturile noastre te-ar putea ajuta să îți simplifici activitatea și să ocrotești mai bine colțul de natură de lângă casa ta, pentru un grădinărit bun:

1. Pentru a îndepărta depunerile de sare de pe vasele din lut, combină oțet alb cu alcool pentru frecții în cantități egale, într-o sticlă cu pulverizator. Aplică lichidul pe vas și freacă ușor cu o perie din plastic, apoi lasă vasul să se usuce înainte de a plantă ceva în el.

2. Dacă preferi să nu porți mănuși când lucrezi în grădină, poți preveni acumularea pământului sub unghii prin zgârierea ușoară a unei bucăți de săpun care va a€œsigila” astfel spațiile în care se adună impurități. După ce termini lucrul în grădină, îndepărtează săpunul de sub unghii cu o periuță, iar acestea vor arată impecabil.

3. Ghivecele din lut pot fi folosite si pe post de “capace” pentru a proteja plantele tinere de îngheț.

4. Cum poți scăpa de afide? Dacă insecticidele sau jetul puternic de apă din furtun nu mai sunt eficiente, înfășoară o fâșie de bandă adezivă pe o mână (cu partea lipicioasă la exterior) și tamponează ușor frunzele plantelor afectate, mai ales pe partea dorsală.

5. După ce fierbi legume, nu arunca apa, ci folosește-o pentru a uda florile din ghivecele pe care le ții în curte și vei fi surprins să vezi cum reacționează acestea la „€œsupa de legume”.

6. Folosește rămășițe de ceai și cafea pentru a îmbogăți solul acid al unor plante precum azaleele, rododrendonii, cameliile, gardeniile și chiar afinele. Amestecă o dată pe lună compoziția cu solul plantelor pentru ca PH-ul acestuia să rămână acid.

7. Cu ceaiul de musețel poți controla fungii care obișnuiesc să atace plantele foarte tinere. Toarnă puțin ceai pe sol în jurul plantei afectate o dată pe săptămâna sau folosește-l ca spray pentru a uda frunzele.

8. Cea mai rapidă metodă de a usca plante: pune un ziar pe bancheta din spate a mașinii tale, așează un strat de plante, deschide gramurile mașinii și ține ușile închise. Plantele se vor usca imediat și, în plus, mașina va mirosi plăcut.

9. Trei metode pentru a-ți împiedica pisica să intre în grădină: 1. Combină două linguri de piper cu 3 linguri de pulbere de muștar și 5 linguri de făină, apoi împrăștie amestecul în grădină; 2. Pisicilor nu le plac frunzele de ceai, așa că poți arunca câteva în grădină; 3. Folosește stropitori cu senzori de mișcare pentru ca pisica să fie udată ușor când se apropie de plante. Metoda funcționează și pentru alți musafiri nepoftiți.

10. Nu uita că în orice grădină frumoasă trebuie să existe și un echilibru cromatic, iar găsirea acestui echilibru ar putea să nu fie cea mai ușoară sarcină. Se spune că atunci când te îmbraci, nu trebuie să combini mai mult de trei culori, iar acest sfat este valabil și în grădină. Poți alege să plantezi în combinații de culori precum roșu-galben-albastru, roșu-verde, violet-galben sau albastru-oranj pentru ca aspectul grădinii să fie cât mai plăcut. Grădinărit plăcut!

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: prioritygardening.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here