Catedrala din Chartres, capodopera vitraliilor

0

Notre Dame de Chartres, catedrala gotică construită la începutul secolului XIII (construcția a durat în jur de 30 de ani, pentru marea parte a ansamblului), pe ruinele unei catedrale romane distruse în timpul unui incendiu în 1194, este cea mai bine conservată catedrală medievală,  remarcându-se prin sculpturi, labirintul unic de pe podeaua catedralei ce amintește de miturile păgâne ale Greciei Antice cu Tezeu și Minotaurul,  pavajul de excepție și vitraliile care exaltă „albastrul de Chartres”.

1

Catedrala are 176 ferestre care datează din secolele XII și XIII. Albastrul clar, cunoscut și sub denumirea de „albastrul de Chartres”, este obținut cu ajutorul albastrului de cobalt, care lasă lumina să patrundă într-o atmosferă extraordinară. Vitraliul „Notre Dame de la Belle Verrière”, care a scăpat în mod miraculous incendiului (prima jumătate a secolului 12), este cel mai celebru din catedrală.

Catedrala din Chartres este renumită și prin faptul că este singura care și-a conservat labirintul, spre deosebire de alte catedrale cum sunt cele din  Auxerre, Sens, Reims și Arras, care nu au avut același noroc, labirintele lor fiind distruse.

2

Labirintul de pe podeaua catedralei din Chartres este cel mai mare, diametrul său atinge în jur de 13 metri. Este un drum lung pe o suprafață redusă, în care contar labirintului lui Dédale, nu poți să te pierzi. Nu există nicio capcană, tebuie doar perseverență pentru a ajunge la centru, care pentru lumea greco-romană reprezintă moartea, intrarea fiind nașterea și parcursul vieții. Pentru creștini, biserica este cea care deține firul lui Ariadna și care permite accesul la cer și la viața eternă.

3

Tot la Chartres se găsește și Centrul Internațional al Vitraliului care se află în vechile anexe ale catedralei (construite între secolele 2 și 13). Aici poate fi admirată o colecție permanentă de vitralii din epoca Renașterii care au aparținut unor clădiri din Chartres, dispărute în cursul istoriei, precum și vitralii din epoca contemporană.

4

În prezent, catedrala din Chartes este una dintre cele mai frumoase și mai vizitate biserici din Europa. Faima ei se datorează atât importanței religioase date de Sancta Camisa, cât și de uriașa ei valoare artistică reprezentată în mare parte de statui și vitali.

Sursa – Voir Ou Revoir

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here