26.000 de apartamente sunt nesigure la cutremur. Lista judeţelor

0

Cutremurul care a avut loc ieri în Italia ridică implcit şi semne de întrebare cu privire la siguranţa în clădirile vechi din România. O mare parte dintre blocuri au fost construite în perioada comunistă. Însă ultimii ani nu au venit cu alte investiţii în afară de reabilitări termice. CasoTeca îţi prezintă lista judeţelor unde sunt clădiri nesigure în caz de cutremur.

În România, există un număr de 607 clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care mai mult de jumătate, 370 de structuri se află în Bucureşti.  În aceste imobile se află 10.577 de apartamente, se arată într-un document al Ministerului Dezvoltării.

Clădirile din Bucureşti, o parte construite chiar şi înainte de 1900 stau părăsite şi goale. Proprietarii nu au avut bani să le consolideze, iar statul nu a intervenit. Mai grav este că pe lista clădirilor cu risc seismic figurează şi clădiri din anii ’60, arată datele publice ale Primăriei Municipiului Bucureşti.

26.000 de apartamente sunt nesigure la cutremur. Lista judeţelor
26.000 de apartamente sunt nesigure la cutremur. Lista judeţelor

Cele 370 de imobile care s-ar putea prăbuşi la un cutremur major au 6.480 de apartamente. În Capitală mai sunt şi 183 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic pericol public. Peste 2.500 de blocuri din Bucureşti au nevoie de consolidare structurală. Lista imobilelor cu bulină din Bucureşti poate fi consultată AICI.

26.000 de apartamente sunt nesigure la cutremur. Lista judeţelor

lista blocuri

„Stabilitatea structurală a fost supusă unor evaluări după anul 1990 , dar este posibil să fie necesară reevaluarea, deoarece standardele s-au actualizat de atunci.

Iată care sunt clasele de risc seismic şi ce înseamnă

Clasa R(s) I, din care fac parte construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime.

Clasa R(s) II, în care se încadrează construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore. Pierderea stabilităţii este puţin probabilă.

Clasa R(s) III, care cuprinde construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale. Acestea nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante.

Clasa R(s) IV este corespunzătoare construcţiilor la care răspunsul seismic aşteptat este similar celui obţinut la construcţiile proiectate pe baza prescripţiilor în vigoare.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here