3 indicii pe care trebuie să le cauţi când îţi cumperi centrală pe lemne

0

Nu ştiu cum e la voi, dar pe la noi a venit toamna. Prin urmare e timpul să vă pregătiţi casa de iarnă, dacă nu aţi făcut-o deja. A mai rămas timp pentru un mic retuş la acoperiş, la peretele care a avut o uşoară igrasie iarna trecută, dar e foarte important să se verifice sursa de încălzire a casei sau a cabanei.

Dacă e vorba de o casă la munte sau de una fără posibilitatea de a se lega la reţeaua de gaze, atunci sigur aveţi de-a face cu o casă care se încălzeşte cu lemne.centrala cu gazeificare pe lemne

Este deja cunoscut faptul că o sobă tradiţională din teracotă are un randament fosrte scăzut. În schimb, centralele pe lemne reuşesc să încălzească o casă fără probleme, cu o cantitate moderată de lemne. Evident, în sprijinul centralei trebuie să venim şi cu un perete termoizolat corect, ca nu cumva căldura să se disipe prin pereţi. Altfel, efectul este acela de „încălzit aerul din curte”.

Ce trebuie să ştim despre centralele pe lemne. 3 indicii:

  1. O centrală acceptabilă trebuie să fie prevăzută cu un cazan cu funcţionare pe principiul gazeificării lemnului. Aflăm de pe site-ul Viessmann că: „Tehnica funcţionării pe principiul gazeificării lemnului permite obţinerea unui grad înalt de eficienţă şi o ardere săracă în emisii poluante. Suprafeţele de transfer termic largi, în combinaţie cu ventilatorul de admisie mențin o temperatură foarte scăzută a gazelor evacuate şi contribuie la o bună exploatare a combustibililor”.
  2. Camera de încărcare trebuie să fie una foarte voluminoasă. În acest fel se asigură intervale lungi de alimentare şi o autonomie de funcționare foarte mare.
  3. Ușa de acces a centralei trebuie să fie mare astfel încât să permită încărcarea cu uşurinţă a cazanului cu masă lemnoasă, chiar prin partea frontală. Oricum, cazanul din oţel ar trebui să fie construit pentru lemne cu o lungime de până la 50 cm.

Dacă ai deja centrală şi ai norocul să fie una cu tehnologia prezentată mai sus, atunci e timpul să o pregăteşti pentru iarnă. Cel mai bine ar fi să suni la un specialist. Iată aici o listă!

stiva de lemne
Ai grijă de lemnele tale

Iar în ceea ce priveşte pregătire cu lemne, trebuie să ştiţi că: nu trebuie să depozitați lemnul proaspăt tăiat în pivniță, trebuie să stivuiți lemnele într-un spațiu aerisit, însorit și ferit de ploaie şi că sub și între stivele de lemn trebuie să lăsați un spațiu pentru o cât mai bună ventilare a acestora. Asta pentru ca lemnul să fie uscat atunci când va fi pus să-şi facă treaba!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here