Ce parchet alegi pentru locuință? Ieftin sau nu, să ştii că e o investiţie bună

0

În secolul al 17-lea, aristocrații din Franța preferau să folosească parchet în castelele lor, iar acest obicei a fost apoi adoptat în majoritatea locuințelor din Europa. În ultimii ani, tradiția parchetului și-a pierdut din popularitate pentru că arhitecții s-au concentrat mai mult asupra designului minimalist, utilitar. Chiar și așa, parchetul rămâne o investiție bună, iar cel cu modele geometrice este printre cele mai căutate.

Preferinţele românilor în materie de amenajări interioare se schimbă, adaptându-se tendinţelor de peste hotare. Astfel, când vine vorba de amenajarea pardoselii, tot mai mulţi aleg parchetul stratificat, în culori deschise şi cu plăci de dimensiuni mari, potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcţii şi grădinărit, a cărui cifră de afaceri a crescut, în prima jumătate a anului, cu 7,9%, ajungând la 1.975,6 milioane de euro.

Parchetul stratificat nu ”lucrează în timp”, comparativ cu cel din lemn masiv, a cărui stabilitate dimensională depinde de umiditatea lemnului. De asemenea, este mai rezistent la umiditate decât cel din urmă, foarte rezistent la zgârieturi şi cu un aspect elegant.

În ceea ce priveşte achiziţiile de parchet stratificat, cel mai căutat tip este cel triplustratificat, cu un strat nobil din lemn natural de 3,5 mm. Acesta are avantajul de a fi folosit pentru încălzirea prin pardoseală, spre deosebire de cel din lemn masiv.

În ceea ce priveşte montajul, pregătirea stratului suport este foarte importantă, fiind necesar ca acesta să nu prezinte denivelări mai mari de 3 mm, să fie curat şi uscat. De asemenea, trebuie lăsat un spaţiu de dilataţie, iar de regulă se folosesc pene distanţiere în momentul instalării plăcilor, al căror sistem de îmbinare trebuie înlăturat pentru cele dinspre perete. După montajul plăcilor, penele distanţiere sunt eliminate şi se montează plintele şi pragurile.

Iată 5 modele de parchet potrivite pentru diferite tipuri de decor:

1. Parchet triplustratificat Panacota Stejar European Family format din placi cu trei lamele, în valoare de 168,99 lei/m2. Stejarul este acoperit cu alb și i s-a aplicat o prelucrare prin periere, creând o ȋmbinare armonioasa ȋntre blândeţe şi putere.

parchet1

2. Parchet exotic masiv Excelsior, excelent izolator termic şi fonic, nu necesită prelucrări ulterioare, iar partea inferioară tratată cu lac împotriva insectelor. Prețul per unitate este 223.62 lei/m².

parchet2

3. Parchet laminat Castello HDF 8 mm, în valoare de 37.89 lei/m2.

parchet3

4. Parchet baie Wenge, ideal pentru placarea podelelor de baie. Parchet din esențe de lemn dense, cu un tip de montaj și de finisaj speciale pentru a rezista în medii cu umiditate ridicată.

parchet4

5. Parchet masiv frasin, poate fi montat alături de alte tipuri de parchet sau piatră naturală pentru a putea crea model. Aspectul natural al lemnului masiv confera încăperilor noblețe și personalitate. Parchetul din lemn masiv va rezista mai mult de un secol, poate fi șlefuit odată la câțiva ani, oferă izolare termică foarte bună, este rezistent la uzură și ușor de întreținut.

parchet5

 

 

Autor: Alina Boicu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here