Aer condiționat care te urmărește. Sistemele de climatizare ale viitorului ieșite din laboratoarele MIT

0

Arhitectul italian Carlo Ratti, care este și profesor la prestigioasa universitate americană MIT, a prezentat la un târg din Emiratele Arabe Unite o instalație de aer condiționat originală, în care vapori de apă răcită sunt ejectați din tavan către persoanele care trec pe dedesupt, particulele de apă fiind iluminate de leduri, pentru a adăuga o notă estetică.

Sistemul, destinat pentru climele aride din țări precum cele din penisnula arabă, are și avantaje economice, răcirea aerului având loc doar dacă senzorii din tavan detectează persoane care trec prin acel spațiu.

“Răcirea prin evaporare a fost folosită de secole în peninsula arabă și este mai eficientă decât un aer condiționat clasic. Vaporii de apă răcesc aerul în timp ce se evaporă”, spune Carlo Ratti.

“Sistemele tradiționale de răcire prin evaporare, însă, consumă multă energie și multă apă. În proiectul nostru, vaporii sunt eliberați doar când persoanele trec prin spațiul vizat, eficiența energetică fiind sporită”, adaugă acesta.

Vaporii de apă sunt eliberați dintr-o serie de cilindri identici montați pe tavan. Cilindrii sunt controlați de senzori sonici care detectează ecoul sunetelor făcute de persoanele din încăpere. Datele sunt transmise unui sistem central de comandă care deschide valvele din cilindri eliberând vaporii de apă. De asemenea, LED-urile din vecinătate sunt activate, în așa fel încât vaporii de apă să fie luminați în diferite culori.

Sistemul a fost creat pentru interioarele din orașe precum Dubai, unde temperaturile medii, pe timp de vară, se situează la peste 40 de grade Celsius.

Carlo Ratti a propus recent și un sistem de încălzire care funcționază pe același principiu. În loc de cilindri care eliberează vapori de apă, însă, sistemul de încălzire beneficiază de lămpi cu infraroșu montate pe tavan, care sunt activate de senzori de mișcare.

Astfel, la trecerea unei persoane prin încăperea dotată cu un astfel de sistem, lămpile trimit unde de lumină infraroșie către trecători, realizând în felul acesta încălzirea.

Sistemul, realizat în laboratoarele de la MIT, este destinat clădirilor mari, unde încălzirea clasică, în lipsa ocupanților, are costuri semnificative.

Foto: Carlo Ratti Associati
Foto: Carlo Ratti Associati

 

2
Foto: Carlo Ratti Associati
3
Foto: Carlo Ratti Associati

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here