Ambrozia, planta care generează alergii, dar curăţă solurile contaminate

3

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă nativă în America de Nord şi invazivă în Europa, Australia, America de Sud şi Africa. Planta are influenţă negativă în atât în agricultură cât şi în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor.

Ambrozia a ajuns accidental în Europa în sec. XIX şi s-a răspândit rapid în multe ţări prin transporturile de cereale, importurile de seminţe pentru păsări, prin maşini agricole şi sol contaminat. Seminţele pot germina şi după 40 de ani.

În România, prima atestare datează din 1908, planta fiind observată la începutul sec XX în Banat, Moldova şi Muntenia.

În Ungaria a avut loc o răspândire masivă în anii ’90, în urma abandonării multor terenuri ce erau cultivate în perioada comunistă şi apariţiei şantierelor de construcţii pentru cartierele rezidenţiale.

Pentru a ține departe ambrozia de aerul din casa sau birou, 100% eficient este purificatorul Sharp. Vezi care și se potrivește pe Magazin

Ambrozia are o tulpină roşiatică, robustă, cu perişori, ce poate ajunge la 1,5 m înălţime. Florile sunt galbene şi aşezate în spic. Se întâlneşte în parcuri, grădini, margini de drum, şantiere de construcţii, zone lăsate în paragină şi câmpuri cultivate.

Ambrozia-utilizări

Seminţele sale sunt consumate de multe specii de păsări. Populaţiile native din America de Nord, indienii Cherokee, Dakota, Lakota şi Iroquois, foloseau ambrozia în medicina tradiţională.

În prezent, ambrozia este una dintre cele 400 specii de plante folosite la recuperarea terenurilor contaminate cu metale grele, fiind utilizată în cazul poluării cu Cu sau Cd.

Ambrozia şi alergiile

Polenul florilor declanşază reacţii alergice multor persoane în perioada august-septembrie. Deoerace poate fi purtat de vânt pe distanţe foarte mari este periculos şi pentru oamenii care nu stau în zone în care creşte planta. Strănutul, pruritul şi congestia nazală sunt cele mai întâlnite manifestări produse de ambrozie.

Poate provoca alergii şi celor care o ating aşa că se recomandă smulgerea sa doar dacă persoana poartă manuşi.

Ambrozia poate fi distrusă numai cu erbicide foarte puternice, folosirea acestora necesitând recomandarea specialiştilor. Distrugerea plantelor de ambrozie înainte de perioada de înflorire, cosirea la intervale de 2-3 săptămâni şi limitarea zonelor lăsate în paragină sunt câteva dintre măsurile ce pot da rezultate.

S-a încercat folosirea unor ciuperci şi insecte pentru controlul răspândirii plantei, dar acestea pot afecta ulterior alte plante, de ex. floarea-soarelui.

Citește și Paleții, de la ”furnica” logisticii, la obiecte de decor

Autor: Dana Canari

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here