Ardeiul iute, plin de vitamine

0

Ardeii iuţi, odată aduşi în Europa, au fost crescuţi drept curiozitati în gradini din Spania şi în mânăstiri din Portugalia. Călugarii au descoperit primii că fructele se pot folosi în mâncare şi că pot înlocui piperul care în perioada respectivă era foarte scump.

Astăzi, cel mai mare producător de ardei iuţi este India, unde au ajuns tot din Europa în urma cu sute de ani.

Cultivarea ardeilor iuţi

sirag ornamental din ardei iuti
sirag ornamental din ardei iuti

Pentru a cultiva ardei iuţi, seminţele trebuie aşezate la adancimi de 5 mm în pământ. Este preferabil să se folosească compost şi nu sol din gradină, deoarece acesta conţine prea multe insecte şi ciuperci. În funcţie de varietate, seminţele germinează după 12-30 de zile. Temperatura trebuie menţinută constantă, în jur de 26-28 grade, iar plantele trebuie să aibă lumină din belsug.

După ce apar primele două frunzuliţe, planta se mută într-un ghiveci mai mare, iar după ce apar 5- 6 seturi de frunzuliţe, afară în gradină sau pe balcon.

Deşi ardeii iuti iubesc căldura, pe timpul verii temperatura nu trebuie să depaşască 38 grade.

Udatul se face temeinic, iar între udări solul de la suprafaţă se lasă să se usuce puţin.

Capsaicina, produce senzatia de arsură a ardeiuliu iute

adrei iuti in casa

Fructele celor 5 specii de ardei iuţi conţin antioxidanti, vitamina C (un ardei proaspăt conţine mai multă vitamină C decât 6 portocale), vitamina A (o linguriţă de pudră de ardei uscaţi conţine doză zilnică recomandată de vitamina A), vitamina B 6, potasiu, magneziu, fier şi capsaicină. Aceasta este o substanţă ce produce în organism o senzaţie specifică, de arsură, cautată de mulţi împătimiţi ai mâncărurilor iuţi. Tăria ardeilor se măsoară în SHU (Scoville heat units) Există o competiţie puternică între cultivatori pentru câstigarea titlului de cel mai iute ardei. Recordul Guineess Book acordat in 2013, îl deţine ardeiul ‘‘Carolina Reaper’’ cu 1,569,300 SHU.

Mai multe despre povestea ardeilor iuţi pe Agroteca.ro

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here