Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă

0

Folosirea mozaicului din sticlă aduce unei camere un sentiment de lux. Invocând eleganța unui centru SPA de lux, aceste dale luminoase pot ridica stilul și gradul de sofisticare al oricărui spațiu. Cu toate acestea, mozaicul poate fi o opțiune costisitoare și trebuie acordată atenție la întreținere. Tocmai de aceea, CasoTeca îți spune care sunt avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă.

Știm că mozaicul ți-a făcut cu ochiul din revistele de amenajări sau din pozele de pe internet. Apoi te-ai lăsat sedus când l-ai văzut în magazine. Totuși, înainte de a lua o decizie, e bine să știi care sunt avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă.

Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă
Poţi monta mozaic din sticlă şi în bucătărie

Dacă îți dorești să pui mozaic din sticlă pe podea, trebuie să știi că acesta nu se potrivește zonei cu trafic mare din casă, cum ar fi holul de la intrare. Este important să înțelegi care sunt caracteristicile materialului înainte de a lua o decizie.

Piesele mozaicului din sticlă vin în aproape orice dimensiune și formă. Există și cazuri în care mozaicul din sticlă este combinat cu alte tipuri de materiale, precum gresie, metal sau piatră. 

Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă
Mozaicul din sticlă vine în diverse forme şi culori

Avantajele mozaicului din sticlă

Designul este probabil cel mai mare beneficiu atunci când folosești mozaic de sticlă, și bineînțeles, dacă este montat corect. Ai posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de culori și modele, mai simple sau mai elaborate. Unele magazine vând și modelele repetitive, care sunt folosite pentru a crea imagini complexe de flori sau animale.

Placile de sticlă sunt rezistente la pete și mucegai, însă au tendința de a arăta murdăria foarte ușor, astfel încât vei știi întotdeauna când este timpul să le cureți. Mozaicul din sticlă este rezistent şi la deteriorări chimice și nu este poros, astfel încât nu trebuie să îţi faci griji cu privire imprimarea mizeriei. Mozaicul este foarte ușor de curățat și poate fi șters cu o cârpă umedă sau cu apă caldă. În cazul în care se acumulează depuneri de săpun într-o baie, se poate utiliza o soluție de oțet. 

Un alt aspect important este acela că pentru fabricarea mozaicului din sticlă este nevoie de aproximativ jumătate din energia necesară pentru a produce o placă ceramică de dimensiuni similare. De asemenea, ai posibilitatea de a utiliza plăci de sticlă reciclată.

Un alt avantaj este cel al luminozităţii. Chiar şi cele mai întunecate plăci de sticlă tind să reflecte lumina, şi nu să o absoarbă. Acest lucru face ca piesele de mozaic să strălucească într-un mod în care alte materiale nu pot. 

Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă
Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă

Durabilitatea este un alt motiv pentru care să alegi mozaicul din sticlă.  Atâta timp cât dalele de sticlă au trecut de standardele impuse pentru a fi utilizate ca material pentru podele, spre exemplu, acestea ar trebui să fie durabile și rezistente la fisurare sub orice forță directă. 

Dezavantajele mozaicului din sticlă

Primul dezavantaj este preţul, care diferă în funcţie de mărime şi de modelul ales, dar şi de producător. Spre exemplu, cel mai ieftin mozaic din sticlă pe care l-am găsit la la Dedeman costă 95 de lei pe metru pătrat, iar piesele vin dispuse pe o placă cu dimensiunile de 31,7 cm x 31,7 cm, în două culori, albastru şi turcoaz. Cel mai scump, tot la Dedeman, costă 289 de lei pe metru pătrat şi vine pe o placă de 30 cm x 30 cm cu trei nuanţe: alb, negru şi argintiu. Iată mai jos modelele despre care vă povesteam.

Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă
Cel mai ieftin mozaic din sticlă la Dedeman costă 95 de lei pe metru pătrat
Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă
Preţurile pot ajunge şi spre 300 de lei pe metru pătrat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Montajul. Spre deosebire de gresie, faianţă sau piatră naturală, mozaicul din sticlă este dificil de montat. Iar dacă nu ești atent, vei putea vedea adezivul prin placă. Dacă nu ești foarte experimentat cu montarea acestor plăci de mozaci, e bine să angajezi un meşter care se pricepe, de preferinţă cineva care are exeriență de lucru cu mozaicuri din sticlă. Acest lucru poate fi scump, dar costul materialului este atât de mare încât nu vei vrea să apară greşeli la montare. 

Un alt dezavantaj sunt zgârieturile. În timp, mozaicul din sticlă este durabil şi rezistent la pete, însă este sensibil la zgârieturi. Aceste zgârieturi se vor acumula pe o podea din mozaic din sticlă, iar după mai mulți ani de instalare va trebui înlocuit.

Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă
Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă

Chiar dacă o podea din mozaic din sticlă este durabilă, există probabilitatea de a scăpa ceva greu de la o înălțime mare, ceea ce va face ca bucăţile să crape. Iar acest lucru poate deveni un pericol pentru oricine umbă desculţ pe podea, cu picioarele goale. Din păcate, astfel de reparații pot fi destul de scumpe. 

Un alt aspect pe care trebuie să îl ie în considerare este faptul că poţi aluneca. În timp ce la gresie pot fi aplicate finisaje texturate, în cazul mozaicului din sticlă, suprafaţa devine una relativ netedă, iar în mediile umede, precum în baie, pot reprezenta un pericol de aluncare. Folosirea unui covor care previne aluncarea poate compensa, oarecum, acest neajuns.

Să cumperi mozaic din sticlă pentru podea este scump, dificil de montat şi costisitor pentru a fi reparat. Cu toate acestea, dacă ai bani pentru a face acest lucru în mod corespunzător, mozaicul de sticlă poate crea unele dintre cele mai frumoase podele. Sau te poţi rezuma la a folosi mozaicul din sticlă doar pentru perete.

Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă
Avantajele și dezavantajele mozaicului din sticlă

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here