Creație și design interior cu Bogdan Moga

0

Bogdan Moga este un tânăr artist român, al cărui scop este să creeze “experiențe consistente, cu impact emoțional puternic și eficiente”, așa cum descrie chiar el pe site-ul personal, bogdanmoga.com.

În 2013, Bogdan a câștigat prestigiosul premiu Silver A’ Design Award la categoria corpurilor de iluminat, cu lampa Beacon. Acest produs economic și minimalist care încorporează toate elementele unui sistem cu LED are formă tubulară și este realizat din cupru. În timp, suprafața lămpii oxidează și își schimbă aspectul dacă nu este vopsită, iar lumina sa este potrivită pentru citit.

În încercarea de a descoperi mai multe despre modul în care Bogdan Moga experimentează cu artele vizuale, echipa Casoteca.ro a realizat un interviu cu artistul român.

1. DOMNULE BOGDAN MOGA, CINE SUNTEȚI ȘI CU CE VĂ OCUPAȚI?

Sunt un om căruia îi place să înțeleagă cum funcționează lucrurile și să facă alte lucruri cu mintea și cu mâna lui.  De fapt cred că mai mult îmi place să rezolv probleme. Și privesc munca de design și Art Direction în aceeași cheie. Am de comunicat/gândit/construit o soluție la problema x. Și soluția trebuie să se încadreze între anumite făgașuri estetice/practice ca să fie o soluție bună. Apoi vine execuția, iar aici încerc să fac totul cu forțe proprii. Și pentru că trebuie să îmi placă rezultatul, mă străduiesc să ajung la nivelul propriilor așteptări.

Am lucrat timp de 10 ani ca Art Director în agenții de publicitate, între care Ogilvy & Mather, iar de anul ăsta sunt freelancer. Desenez web, print și identitate și dezvolt proiecte de product/interior design.

2. CARE SUNT PREOCUPĂRILE DUMNEAVOASTRĂ ÎN ZONA DESIGNULUI DE INTERIOR/EXTERIOR?

Primul proiect mai serios în direcția asta este lampa Beacon. Ne-am mutat într-un apartament care pe de o parte avea nevoie de lucruri precum corpuri de iluminat, rafturi atipice etc., iar pe de altă parte mi-a permis să îmi rezerv o cămăruță pe care să o numesc atelier și în care să pot să fac o grămadă de lucruri. Așa a început. Prima dată am dezvoltat Beacon, o lampă construită din tuburi de cupru care folosește LED și utilizează suprafețe precum peretele să difuzeze lumina.

beacon_03

Apoi am făcut Buhaus, o casă de “locuit” pentru bufnița unor prieteni (Buhaus este făcută din mai multe tipuri de hârtie în stil papiermache, plus lemn și împrumută forma de la ocupant, într-o idee stilizată, cu personalitate).

Apoi am construit o băncuță pentru încălțăminte de așezat pe hol și am completat colecția de obiecte cu un cuier din materiale recuperate. Băncuța are dublu rol – depozitează încălțămintea, iar forma ei este gândită să ofere confort pentru șezut. Acum pregătesc un nou proiect de corp de iluminat pentru unul din cei mai importanți distribuitori de oțel din România.

3. CINE SUNT CLIENȚII DUMNEAVOASTRĂ?

În zona de identitate, packaging, print și proiecte web, lucrez în România cu ONG-uri ca Fundația Comunitară București, Techsoup România, Tech Lounge, plus clienți din străinatate. În ceea ce privește designul de produs, lucrez proiecte punctuale cu clienți care caută să comunice într-un mod diferit, valori ale brandurilor pe care le reprezintă. Evident, mai lucrez pentru prieteni dragi și îmi face plăcere: Buhaus este un exemplu. Mai multe, pe www.bogdanmoga.com.

4. CE CAUTĂ ROMÂNII ÎN MATERIE DE DESIGN INTERIOR? DAR EUROPENII?

Cred că valoarea din ochii românilor în domeniu nu diferă de cea a altor națiuni. Diferența este dată de vidul creat de perioada comunistă care face ca lucrurile făcute cu considerație pentru practic dar și pentru estetic să bucure mai mult. Pe de altă parte cred că sensibilitatea la preț este în general mai mare la noi și atunci asta limitează opțiunile reale și implicit piața de design interior.

5. CARE ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ REALIZARE A DUMNEAVOASTRĂ ÎN ACEST DOMENIU?

Lampa Beacon de care povesteam mai devreme a luat Silver la A’ Design Award, un concurs internațional de design cu rădăcini italiene. Pe lângă asta, mai important este sentimentul pe care îl am de fiecare dată când îmi depășesc limitele cu un nou proiect, de fiecare dacă când văd bucuria cu care alții reacționează la ceea ce fac și asta mă motivează să continui.

Interviu realizat de Stefan Alexiu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here