Boli ale plantelor din grădină – diagnosticare și tratament

1

În fiecare sezon, bolile plantelor se modifică în funcție de capriciile vremii. În general, dăunătorii se află în preajma plantelor sensibile la schimbările de mediu, dar dacă sunt descoperite din timp bolile pot fi ușor de controlat. Spre deosebire de insectele dăunătoare, agenții patogeni problemele de cultivare, dezechilibrele nutriționale  etc. sunt destul de greu de identificat deoarece factorii care le provoacă nu sunt vizibili. Am enumerat mai jos câteva dintre cele mai comune boli ale plantelor, precum și metodele de tratament:

Mucegaiul cenușiu

Se extinde rapid și se manifestă prin apariția unor pete cenușii pe plantă. Ciuperca Botrytis Cinerea dă naștere acestei boli, pe fondul umidității crescute din mediul în care trăiește planta sau a udării excesive. Plantele infectate trebuie aerisite, ținute la temperatură scăzută și umiditate adecvată. Organele afectate vor fi îndepărtate prin tăiere și nu prin rupere, iar substratul plantei va trebui verificat. Dacă planta nu este afectată în totalitate se va trata cu fungicide corespunzătoare.

Făinarea

Pe toate organele aeriene ale plantelor apare o pâslă alb- cenușie produsă de afide care se poate extinde foarte repede. Acționează și asupra fotosintezei perturbând dezvoltarea plantei. Tratamentul se face timp de 8 zile cu un fungicid adecvat sau un produs care conține cupru, dar nu atunci când planta este în procesul de înflorire. Dacă planta nu este afectată în întregime trebuie eliminate părțile infectate. Boala este favorizată de uscăciunea atmosferică ridicată. Tratamentele se repetă din 7 în 7 zile.

Rugina

Este o boală fungică des întâlnită, care se manifestă prin apariția pe frunze a unor pete roșiatice și a multor pustule mici din pudră a căror culoare variază de la bej și maro, la galben și portocaliu. Această boală produsă de ciuperci din genurile Uromyces, Puccinia, Phragmidium (mai ales între primăvară și toamnă) se transmite prin intermediul vântului sau la contactul cu uneltele de grădină. Ciupericle de rugină se dezvoltă cel mai bine pe vreme ploioasă și slăbesc planta, iar în cazuri extreme frunzele acesteia vor cădea. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să tăi frunzele afectate și apoi să le arzi. Aplică un tratament antifungic biologic (soluție care conține sulf) sau un tratament naturist (gunoiul de grajd, coadă-calului, urzică).

Fumagina

Este un mucegai negru care se dezvoltă pe secrețiile lipicioase ale afidelor, păduchilor țestoși, musculițelor albe. Pudra sub formă de funingine împiedică plantă să respire și diminuează procesul de fotosinteză. Combaterea se poate realiza prin distrugerea insectelor parazite și spălarea organelor expuse ale plantei cu apa caldă.

Virozele

Pe plante apăr pete cu forme neregulate, creșterea încetează, iar frunzele și tulpinile se deformeazăƒ. Virozele sunt transmise de insecte, mai ales de afide, musculițe albe, nematode parazite și lăcuste. Virușii pot produce pete sau cauza ofilirea frunzelor și a florilor, iar pe frunze sau tulpină pot apărea tumori. Tratarea acestei boli este dificilă și nu mereu dă rezultate, caz în care planta trebuie scoasă din pământ și arsă.

Bacteriozele

Simptomele se manifestă sub forma apariției unor pete, mucegaiuri, putreziri parțiale și chiar  cancere. Bacteriile se înmulțesc rapid, acționează la nivelul rănilor, iar transmiterea de la o plantă la altă nu este vizibilă. Pot fi transmise prin picăturile de ploaie, apa de udat, insecte, diferite activități de grădinărit și nu există tratament. Planta trebuie arsă, iar uneltele de grădină dezinfectate.

Diagnosticarea plantelor se face studiindu-le în detaliu pentru a observa ce părți ale acestora sunt modificate: dacă sunt pătate unele porțiuni, care este culoarea, dacă funzele afectate sunt cele tinere sau cele bătrâne, dacă planta bolnavă este mai scundă decât cele din jurul ei. Ia în considerare mediul înconjurător, condițiile meteorologice , expunerea la poluanți etc., elimină insectele dăunătoare și privește planta cu ajutorul unei lupe pentru a identifica eventuale nereguli.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: blaineharrington.photoshelter.com

 

un comentariu

  1. Frunzele condurasilor mei su niste firisoare albe si incep sa se usuce .Nu stiu cum sa ai tratez. Va roger sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here