Buburuzele, protecție naturală pentru grădină

1

Nu toate insectele sunt dăunătoare pentru grădină; gărgărițele sunt îndrăgite atât pentru coloritul lor viu, cât și pentru beneficiile pe care le au asupra grădinii. Renumite pentru că mențin un echilibru în ceea ce privește numărul și speciile de insecte care populează spațiul verde, buburuzele reprezintă cea mai bună metodă organică de a combate dăunătorii și sunt o prezență de dorit în jurul casei. Dar cum poți să le atragi și să le păstrezi în grădina ta?

Ca și în cazul oamenilor, calea spre inima unei buburuze trece prin stomac. Există plante al căror polen devine hrană pentru gărgărițe, iar printre acestea se numără gălbenelele, arpagicul, păpădia, mărarul, coriandrul, coada șoricelului, craitele etc.

Odată ce ai atras buburuze în grădină și le-ai oferit hrana potrivită, este important să știi cum să le păstrezi. O idee bună ar fi să limitezi folosirea insecticidelor care nu vor distruge doar dăunătorii, ci și insectele benefice. În plus, trebuie să uzi frecvent florile – mămăruțele adoră apa a€“ și e bine să faci asta dimineața devreme, pentru că plantele să aibă timp să se usuce pe parcursul zilei și să nu dezvolte ciuperci.

Nu uita, însă, că este important că în grădină să existe mici insecte dăunătoare, pentru că și acestea reprezintă hrană pentru buburuzele pe care trebuie de acum să le protejezi. Astfel, nu evita să plantezi varză, ridichi și călțunași, plante care favorizează apariția afidelor. O mămăruță adultă poate consuma până la 50 de afide pe zi, iar larva mănâncă sute de păduchi-de-plante zilnic.  În lume există câteva specii de gărgărițe care sunt exclusiv vegetariene, iar din nefericire acestea sunt dăunătoare pentru culturile agricole.

Dacă preferi să ai în grădină culturi mixte, îți recomandăm și plante care vor apăra legumele de dăunători: levănțica ține la distanță fluturii de varză și gândacii de Colorado, limba mielului distruge dăunătorii roșiilor, salvia te scapă de musculițele de morcovi și insectele de varză.

Este recomandat să sădești în apropierea plantelor atacate de dăunători alte plante cu efect insecticid: pătrunjelul, valeriana, crizantema, menta, rozmarinul și lavanda resping dăunătorii datorită mirosului puternic pe care îl degajă. Aceste plante atrag și albinele, care ajută la polenizare și nu agresează cultura.

Poți scăpa plantele de dăunători și preparând o infuzie de urzică pe care să o pulverizezi pe suprafața lor.

O metodă bună de a îndepărta buruienile care sunt nelipsite din grădină este să pui foi de ziar pe solul expus, apoi să acoperi cu pământ. Lasă libere doar plantele care vrei să crească.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: slowbuddy.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here