Casa ecologică din pământ: confortabilă, accesibilă și efecientă energetic

1
sursa foto: decodedstuff.com

Casele de pământ existau încă din epoca fierului. Dacă vrei să trăiești într-o oarecare măsură, să simți ce a simțit omul din epoca fierului când a intrat în cavernă, să ai protecție împotriva frigului sau caniculei, împotriva vântului și zgomotului urban, pune pasul peste pragul unei case din pământ.
Pentru a locui însă într-o astfel de casă trebuie să iei în considerare o serie de factori. De multe ori, structurile vii subterane nu sunt în totalitate în subteran, de obicei, ele pot fi expuse pe o parte atunci când sunt construite într-un deal. Această expunere poate îmbunătăți în mod semnificativ iluminatul din interior, deși în detrimentul unei expuneri mai mari la intemperii. Fațada casei este bine să fie orientată către sud, spre lumină. Lumina din interiorul casei va fi data de dimensiunea ferestrelor. În zonele în care pereții sunt din pământ casa va fi foarte bine izolată și se va menține căldura din habitaclu.

sursa foto: keeppy.com
sursa foto: keeppy.com

Acest tip de locuință semiîngropată are mare succes în rândul doritorilor de case eco. Casa în deal cum i se mai spune, are multiple avantaje. Cel mai mare avantaj este confortul termic, mai ales în vremurile noastre când consumăm prea mult și când avem parte de temperaturi extreme- sau e prea frig sau prea cald. Vom avea o izolare bună; vara e răcoroasă această casă, nu mai e nevoie de aparat de aer condiţionat și iarna căldura se menține mult timp ceea ce face ca temperatura interioară să fie constantă tot anul. Daca este construită corect, temperatura va fi de minim 13 grade atunci cand este frig afară şi nici nu va fi prea mare pe timp de caniculă. Pentru că pămîntul este cel mai bun izolator, costurile de energie scad cu pînă la 80%. Verdeaţa de pe casă filtrează aerul oferind un acoperiș care respiră deci nu vom avea nevoie de umidificatoare de aer și vom avea și o gradină deasupra locuinței. Neavând pereţi exteriori nu se pune problema renovării fațadei. Un alt avantaj este rezistența la cutremure. În general aceasta casă este mult mai ferită de incendii. Din experiența predecesorilor noștrii care au deținut astfel de case, putem spune că este o casă cu o durată de viaţă mult mai mare decât o casă obișnuită, de ordinul sutelor de ani. Costurile de construcție sunt relativ mici pentru ca majoritatea materialelor de constructie sunt naturale: pământ, iarbă, lemn sau piatră. Se folosesc puține materiale de construcție, foarte puțini combustibili, amprenta de carbon este mică. Pământul izolează fonic în proporție de 100%. Securitatea casei este mult mai bună ca în cazul unei locuințe obișnuite, posibilitatea ca hoţii să pătrundă înăuntru este mult mai redusă.

sursa foto: commons.wikimedia.org
sursa foto: commons.wikimedia.org

Dezavantajele casei construite total sau parţial sub pămînt sunt date în mare parte de defectele de construcție. Poate fi afectată de inundaţii, mai ales dacă sistemul de izolare este imperfect și poate aduce probleme cu umiditatea. Iluminatul poate fi insuficient dacă nu s-a facut o fereastră suficient de mare. Pentru persoanele care suferă de claustrofobie casa subterană nu este recomandată dar este indicată celor care vor să trăiască aproape de natură.

sursa foto: junglekey.fr
sursa foto: junglekey.fr

Dacă esti în căutarea unei case eficiente din punct de vedere energetic, care să iți ofere o locuință rezistentă la intemperii, confortabilă, liniștită, o casă de pământ acoperită ar putea fi potrivită pentru tine.

 

Autor: Iulia Gubandru

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here