Casele din bușteni revin la modă

0
Exterior, vertical, front entry with bell tower, Indy North, Northern Wisconsin; Town & Country Cedar Homes

Interesul pentru casele construite din bușteni a revenit după 1980, când acestea au devenit o adevărată modă în întreaga lume. Ele reiau tradiția cabanelor de munte, a căror fundație este realizată din pietre, peste care se pun buștenii. Francezii le numesc ’’fuste’’, în timp ce englezii le spun ‘’log house’’. Sunt construcții realizate din bușteni așezați unul peste altul și care se întrepătrund pe la colțuri. Chiar dacă conceptul este foarte întâlnit în America de Nord, cei care se pricep cel mai bine la construcția lor sunt estionienii și locuitorii din țările nordice – suedezii, finlandezii, norvegienii, fără să uităm pe cei din Canada și Alaska.

Locuințele de acest tip sunt construite din trunchiuri de copaci (lemn brut), curățate de coajă și cioplite cu mâna, inclusiv grinzile. Procedeul de fabricație a rămas în cele mai multe dintre cazuri tradițional, ceea ce face ca fiecare construcție să fie unică în felul ei. Fiecare buștean este decojit, păstrându-și forma, inclusiv curburile, și se întrepătrunde cu cel anterior. Casa este realizată la tâmplar, apoi este demontată și transportată la client, unde este montată pe fundație (se poate și piloni). Ea este modulară, se poate mări ușor, se demontează la fel de rapid și este transportabilă. Ușile și ferestrele se montează pe șine verticale, deoarece aceste case se tasează într-un interval de doi-trei ani, în funcție de perioada parcursă de la momentul tăierii copacului. Construcția la tâmplar durează două – trei luni, în funcție de complexitatea modelului ales, în timp ce remontarea la client poate să se facă în două-patru săptămâni, în funcție de dimensiuni.

casa busteni vineri

Cei care vor să realizeze o astfel de casă trebuie să știe că acest sistem este incapabil să asigure o bună izolație termică. În țările în care conceptul a fost importat se folosește izolație, precum și un furnir subțire. Substanțe folosite în mod tradițional: uleiuri naturale, gudron de lemn, urina de cal pentru placarea acoperișului, care sunt utilizate de secole și costă ceva mai mult decât vopselele sau alte substanțe de sinteză. De reținut faptul că aceste case rezistă mai bine la foc și sunt indicate pentru zonele unde se produc cutremure. În unele cazuri, au durată de viață chiar și de 400 de ani.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here