Ce trebuie să știm atunci când alegem gresia

0
The terms of personal designs will make ones world more colorful and alive, and even more in the bathroom ideas, people will prefer to turn into their original ideas to make the bathroom looks more attractive.Bathroom Remodeling orange bathroom bathroom remodel ideas bathroom ideas bathroom tile designs orange bathroom ideas blue bathroom ideas bathroom remodel bathroom tile pictures blue bathroom Bathroom Tile Design bath tiles orange design

Gresia și faianța sunt elementele din casa noastră care dau un plus de personalitate, iar alegerea oportună a acestora poate face diferența în spațiul în care locuim. În magazinele cu materiale de construcții se găsesc tot felul de modele de gresie, încât atunci cand vrei să-ți renovezi casa ajungi să ai o mulțime de nelămuriri. Pe lângă modele și culori, poți descoperi și mai multe tipuri de gresie: gresie porțelanată rectificată, gresie porțelată sau gresie glazurată.

Ce înseamnă glazurat și ce înseamnă porțelanat?

Pentru a descoperi care este diferența dintre cele doua tipuri de gresie, în primul rând trebuie să înțelegem cum se fabrică acest material.

Gresia este o rocă din nisip cimentat căreia îi sunt aplicate tratamente speciale în timpul prelucrării.

La începuturile apariției acestei tehnologii de ceramică arsă, plăcile ceramice se făceau prin așezarea unui strat de lut în cuptor la o temperatură înaltă. Rezultă o placă ceramică de aspectul unui ulcior de lut. Ambele fețe ale plăcii erau poroase iar culoarea era dată de culoarea pământului din care era fabricată placa. O nouă etapă în procesul de fabricație a constituit-o inovația prin care s-a introdus un al doilea pas: acela de a supune una din fețe celui de al doilea proces de ardere la o temperatură mai mare decât cea din prima etapă. Astfel a aparut o față lucioasă, netedă, numită glazură.

Mergând mai departe și ținând un timp mai îndelungat placa de ceramică în cuptor la temperatură foarte înaltă, vitrifierea se produce în toată masa materialului, rezultând o placă de gresie care seamană la aspect cu marmura sau porțelanul. Aceasta se numește gresie porțelanată.

Cand folosim gresia glazurată și când folosim gresia porțelanată

Înainte de cumpara gresia trebuie să ținem cont de locul unde se va monta: în interior sau în exterior.

În cazul în care placăm interiorul unei camere de baie sau de bucătărie rezidențială putem folosi foarte bine gresia glazurată. Rezistă bine la traficul de interior și se curăță ușor cu un mop realizat din fâșii de lavetă sau de fibră de bumbac. Se montează cu sau fără distanțiere. Distanțele dintre plăci pot fi de la 2mm la 5mm.

Dacă placarea se face în exterior, cum ar fi pe scări de exterior placate cu gresie, cele mai rezistente la îngheț/dezgheț sunt plăcile de gresie porțelanată. Ele se montează cu un adeziv flexibil deoarece și suprafața lor interioară este lucioasă și neabsorbantă. În exterior nu se montează de obicei cu distanțiere. Prelucrarea plăcilor pentru tăiere se face cu mașina electrică de tăiat gresie, masina manuală nefiind foarte eficientă.

Citește și: Cele mai frumoase idei de paturi supraetajate pentru copii

Este bine să se evite folosirea gresiei glazurate în exterior, deoarece sunt șanse mari ca aceasta să se spargă și să își piardă din proprietăți.

Calitatea gresiei porțelanate este determinată de câțiva factori majori. Printre aceștia se află precizia dimensiunii – întotdeauna există unele variații foarte mici de dimensiune de la o placă la alta. În cazul unei gresii porțelanate de o înaltă calitate aceste variații trebuie să fie neglijabile și de neobservat, chiar și atunci când sunt aplicate pe un spațiu deschis întins. Netezimea marginilor plăcilor este de asemenea un factor important întrucât plăcile cu margini fine permit o lățime mai mică a rosturilor, ceea ce contribuie la crearea unui efect mai elegant a întregii suprafețe. Alte caracteristici esențiale sunt absorbția extrem de scăzută precum și rezistența ridicată la trafic intens

Rezistenșa la uzură (PEI)

Valoarea PEI, exprimă rezistenţa plăcilor la uzură şi se stabileşte în urma unui test de durabilitate (se rotesc rulmenţi pe suprafaţa placajelor, pentru a identifica timpul de uzură). Valoarea determină tipul de suprafaţă pe care pot fi utilizate plăcile.
– PEI 1: recomandate pentru încăperile în care se circulă foarte puțin (debara, garderobă).
– PEI 2: indicate pentru spații cu trafic foarte redus (baie, dormitoare).
– PEI 3: se folosesc pentru zone cu trafic ușor spre moderat (încăperi comune ale locuinței).
– PEI 4: sunt indicate pentru spații cu trafic mediu spre greu, cu deschidere spre exterior (în orice încăpere a locuinței, mai ales în cele foarte solicitate).
– PEI 5: se folosesc în locuri supuse unui trafic intens (birouri, restaurante, săli de așteptare, spitale).

Important de știut este faptul că gresia nu are proprietăți izolante antitermice sau antifonice.

Surse foto: www.sonikas.com, www.alfker.com, www.diabelcissokho.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here