Compostul – un ajutor de preţ în grădinile cu produse organice

0
compost sursa foto Healthy Green Kitchen

Compostul este un îngrăşământ agricol natural, rezultat în urma fermentării diferitelor resturi vegetale şi animale amestecate cu unele substanţe minerale.

Din ce se poate face compostul:

  • resturi alimentare (nu folosiţi resturi de carne şi oase deoarece vor atrage diverse animale şi vor genera mirosuri neplăcute),
  • frunze, crenguţe, resturi de fructe şi legume (atenţie la cojile de banane, cele de portocală şi de piersici care pot conţine cantităţi mari de pesticide),
  • buruieni (doar cele care incă nu au seminţe pentru a evita răspândirea lor),
  • rumeguş (aveţi grijă să nu conţină resturi de ulei sau combustibil pentru drujbă),
  • zaţ,
  • resturi de ziar şi carton (cele lucioase şi cu cerneală colorată nu se utilizează),
  • frunze de ceai (fără pliculeţe),
  • ace de pin (utilizaţi-le în cantităţi reduse deoarece dau aciditate compostului),
  • paie şi fân 

Cum se pregătește?

Astezaţi materialele într-o grămada, direct pe sol, pentru a permite accesul râmelor şi insectelor. La baza grămezii este recomandat să aşezaţi crengi şi paie pentru a favoriza aerisirea şi un bun drenaj.

Resturile de mâncare şi alte materiale “umede” se aşează în straturi intercalate cu materiale uscate (rumeguş, paie, crengi,  etc.) pentru a evita formarea unei mase compacte, cu descompunere lentă şi cu miros neplăcut.

Iarba şi resturile plantelor pe care le cosiţi în grădina sunt o bună sursă de azot, iar crengile, frunzele uscate, scoarţa de copac, hârtia maro, cojile de ou şi acele coniferelor sunt o sursă de carbon.

Compostul trebuie să conţină atât azot cât şi carbon, dar carbonul să fie în cantitate mai mare decât azotul (două treimi materiale uscate şi o treime materiale verzi).

Compostul trebuie udat din când în când şi afânat (o dată la câteva săptămâni) prin răscolire.

Daca nu aveţi timp să îl amestecaţi, puteţi să adăugaţi o cantitate mai mare de crengi şi paie care vor asigura aerisirea în mod natural.

Pentru a îndepărta muştele ce se pot aduna în jurul grămezii de compost puteţi să stropiţi cu var sau să adăugaţi calcar.

Centrul grămezii de compost trebuie să aibă o temperatură ridicată indicând astfel activitatea intensă a microorganismelor descompunatoare.

Temperatura crescută distruge seminţele buruienilor din compost.

Durata întregului proces variază între cȃteva luni și 2 ani.

În comerţ se găsesc diverse modele de containere speciale pentru producerea compostului. Acestea sunt utile mai ales pentru cei care nu dispun de spaţiul necesar depozitării materialelor direct pe pământ sau pentru cei care nu au curte.

Compostul îmbogăţeşte terenul cu substanţe minerale necesare dezvoltării plantelor şi ajută la reţinerea apei în sol fiind deosebit de important in culturile organice.

Autor: Dana Canari, Biolog

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here