Cum păstrezi locuinţa răcoroasă fără să creşti factura cu aerul condiţionat

0

În perioadele de caniculă, cum este cea pe care o traversăm acum, căldura care se strânge în casă devine insuportabilă, iar utilizarea aparatului de aer condiţionat pe tot parcursul zilei este costisitoare. Iată cum păstrezi locuinţa răcoroasă fără să creşti factura cu aerul condiţionat.

Geamurile joacă un rol important în reglarea temperaturii şi a energiei. Aproximativ 50% din facturile de utilităţi reprezintă pierderi sau acumulări de căldură prin vitrajele netratate. Pe lângă faptul că 75% din geamuri nu sunt eficiente energetic, o treime din costurile necesare climatizării clădirilor sunt cauzate de căldura care pătrunde prin geamuri, potrivit specialiştilor în auditare energetică. Un alt inconvenient creat de lumina solară este că aceasta poate decolora textilele, mobilierul sau obiectele de artă pe care le aveţi în casă.

cuplu_casoetcaFoliile de protecţie solară sunt o soluţie perfectă pentru eliminarea acestor probleme şi refacerea echilibrului termic din interiorul încăperilor. În timpul verii, ele opresc pătrunderea razelor solare în proporţie de până la 80% şi păstrează locuinţa răcoroasă. Iarna izolează încăperile, reţinând maximul de căldură în interior.

Foliile de protecţie solară filtrează radiaţia dăunătoare a soarelui, diminuează căldura şi micşorează strălucirea soarelui, astfel încât vara temperatura din interiorul camerelor poate să scăda cu 3 până la 7 grade Celsius. Foliile de protecţie solară blochează peste 99% din razele UV şi reduc strălucirea cu peste 87%, astfel încât nu veţi mai avea probleme cu lumina care se reflectă în ecranul televizorului sau al monitorului.

Şi acum cel mai important: Preţul. În funcţie de producător şi montator, preţul foliilor de protecţie solară este în jurul a 80 de lei/metru pătrat, cu montajul inclus, şi variază în funcţie de suprafaţa vitrată, dimensiunea geamurilor şi dacă montajul se realizează din interior sau din exterior (unde există deja geamuri termopan, montajul se poate realiza din interiorul clădirii). Printre producătorii cu renume se numără 3M, Llumar şi Armolan.

Pentru un plus de confort, folia de protecţie solară poate fi însoţită de perdele groase într-o culoare deschisă. Nuanţele deschise reflectă razele soarelui, iar ţesăturile dense captează căldura în pliuri şi nu îi permite să pătrundă în interiorul camerei.

Când ajungi acasă, deschide toate ferestrele pentru a lăsa căldura să iasă afară. Lasă aerul să ventileze camerele înainte de a porni aparatul de aer condiţionat, altfel acesta va depune un efort suplimentar pentru a micşora temperatura acumulată şi umezeala. Mai mult, aerul umed deteriorează lucrurile, hainele şi mobilierul tapiţat fiind atacate de mucegai.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here