Cum putem transforma frunzele din grădină în îngrășământ natural

0

A venit în sfârșit perioada în care începem să ne preocupăm de îngrijirea grădinii, pregătind-o pentru iarnă. Cele mai multe frunze, rădăcini, tulpini de la florile și legumele de prin grădină ajung fie la gunoi, fie sunt arse- practică extrem de dăunătoare aerului și sănătății umane. Un bun gospodar însă nu aruncă nimic, ci transformă. Resturile vegetale pot fi transformate în cel mai bun îngrășământ pentru grădinile noastre: compostul.

Ce este compostul și cum acționează?

Acesta este un îngrășământ rezultat din fermentarea unor resturi vegetale și animale amestecate cu substanțe minerale. Odată ajung în sol, compostul reglează nivelul de umiditate. Într-un sol nisipos, acesta reține apa, acționând ca un burete, iar în cele argiloase adaugă porozitate, împiedicând întărirea pământului. Compostul asigură introducerea în sol a bacteriilor și ciupercilor sănătoase pentru sol, care asigură habitatul perfect pentru microorganismele care descompun substanțele nutritive, absorbite ulterior de rădăcinile plantelor.

Cum facem compostul acasă?

Destul de simplu, faceți o groapă sau împrejmuiți o mică bucată de pământ cu răchită, scânduri sau alte materiale de prin curte, astfel încât suprafața să fie protejată de vânt. La bază este recomandat să fie puse paie sau crenguțe uscate. Aici puteți depozita nu numai frunzele căzute și alte resuri vegetale de prin curte, ci la fel de bine și resturile alimentare din bucătărie: resturi de legume, fructe, carne, lactate, zaț de cafea, plicuri de ceai etc. De asemenea, dacă folosiți sistemul de încălzire cu lemne, peleți ori baghete, cenușa este și ea bună pentru compost. Nu în ultimul rând, gunoiul menajer provenit de la păsări și animale este ideal pentru compost.

Pentru a evita mirosurile neplăcute, trebuie din când în când amestecat sau printre straturile de gunoi, trebuie puse crenguțe, asigurându-se astfel aerisirea. După o perioadă de cel puțin jumătate de an, în funcție de viteza de descompunere, acest amestec poate fi ciuruit și folosit ca îngrășământ. Părțile mai fine pot fi folosite chiar și pentru plantele de ghiveci, celelalte pentru culturile din grădină.

Spor la treabă!

Sursă foto: www.express.co.uk

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here