Cum să îți transformi grădina în piscină naturală

0

Dacă îți place să înoți și vrei să faci asta în propria grădină, îți propunem piscina care folosește mijloace naturale de curățare, proiectată în jurul unor plante care funcționează ca sisteme de filtrare. Această grădină în apă este cunoscută drept zonă de regenerare, iar conceptul este identic cu cel al unui lac.

Un aspect important de care este indicat să ții cont când te hotărăști să amenajezi o piscină naturală este spațiul din curtea ta. Acest tip de piscină este potrivit pentru curți mari, întrucât de obicei necesită amplasarea a două bazine: unul pentru înot și unul pentru plante.

Numărul necesar de plante care să înconjoare piscina trebuie calculat în funcție de dimensiunea piscinei si de numărul înotătorilor. Cu cât zona pentru înot este mai mare, spațiul în care sunt plantate florile trebuie să fie mai generos. Rădăcina unor plante acvatice (nufăr, papură, lintiță) îndepărtează bacteriile și alte substanțe care contaminează apa. Datorită plantelor, substanțele organice sunt absorbite, toxinele sunt neutralizate, iar oxigenul este eliberat în apă.

Alt avantaj este că în jurul unei piscine naturale se adună păsări, insecte și amfibieni care vor transforma zona într-o adevărată oază de relaxare.

Dacă piscina funcționează corespunzator, apa va fi limpede. În primul an de la instalare ar putea să apară alge, dar după ce plantele vor crește și își vor dezvolta mai bine sistemul de filtrare, algele vor muri, iar apa va fi mai curată.

Cea mai simplă metodă pentru a începe construcția piscinei este să sapi o groapă în pamant, dar cu margini rotunjite pentru a împiedica surparea pământului. Este recomandata izolarea pămîntului cu beton, iar peste stratul de beton se adaugă un strat de aproximativ 50 cm de pietriș.

O piscina naturală costă aproape cât una tradițională, insă datorită sistemului natural de filtrare, întreținerea costă mai puțin în cazul piscinelor naturale.

Iată în clipul de mai sus cum arată piscina lui David Pagan Butler din Norfok, Anglia. David a plătit circa 10.000 de dolari pentru această piscină pe care a creat-o singur. El explică procesul pas cu pas într-un DVD de 90 de minute care poate fi descărcat gratuit de pe site-ul său, AICI.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: goodhousekeeping.com

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here