Cum să-ți îngrijești gazonul pe timp de vară . Câteva sfaturi de la VIKING

0

Pasiunea pentru tehnologie a celor de la VIKING, parte a grupului german STIHL,  s-a dezvoltat având la bază preocuparea pentru a face mai ușoară munca omenilor care au de-a face cu natura. Experiența pe care inginerii VIKING au acumulat-o de-a lungul anilor în relația cu specialiștii în peisagistică se concretizează în producția de utilaje din ce în ce mai adaptate muncilor specifice industriei. Și ca această experiență să nu rămână doar la profesionști, vă împărtășim în cele ce urmează câteva sfaturi despre cum să aveți mai bine grijă de gazon în timpul verii.

Buruienile – stresul numărul 1

Să ai un gazon care arată bine nu este un lucru ușor. Iarba suferă un stres continuu, în special din cauza călduriii și a diverselor boli care o atacă odată cu venirea verii. În plus, apariția buruienilor devine un factor aproape insuportabil pentru firele gazonului. În mod nomal, dezvoltarea unei cantități mari de buruieni pe spațiul gazonului este primul semn că nivelul nutrienților este scăzut. Buruienile tind să se dezvolte mult mai ușor decât firele de iarbă în soluri cu valoare nutrițională scăzută. În aceste condiții fertilizatorii pot fi o soluție eficientă. Tunderea frecventă a ierbii la o înălțime mai mare, poate fi o soluție împotriva creșterii buruienilor. Astfel, lumina necesară germinării semințelor acestor plante nedorite  este împiedicată să ajungă la sol. Pentru aceste operațiuni cel mai indicat este să folosiți o mașină de tuns iarba cu dimensiune de tăiere verticală variabilă, cum este ME 360 de la VIKING. ME 360 este o mașină electrică de tuns iarbă, concepută pentru o suprafață de gazon de până în 350 mp și care are înălțimea de tăiere reglabilă pe trei trepte, între  25-57 mm. De asemenea, trebuie să aveți în vedere folosire unor semințe de iarbă de calitate ridicată. Cele care sunt comercializate la un preț mai mic conțin multe semințe de buruieni, creșterea acestora făcându-se într-un timp foarte scurt, acest fapt afectând însă densitatea ierbii de gazon. Un alt mijloc prin care putem împiedica dezvoltarea buruienilor este procesul de scarificare. Acest procedeu are rolul de împrospăta solul și de scoate buruienile afară. Afânarea se poate realiza cu un utilaj special cum este scarificatorul electric LE 540 de la VIKING. Pentru cei care vor mai multă autonomie de lucru există și varianta cu motor pe benzină LB 540.

mototr benzina34243

viking24983

 

Mușchiul de pământ- coșmarul gazonului.Ce zice Viking

O durere de cap pentru oricine dorește să aibă un gazon sănătos și aspectuos. În general această formațiune de vegetație se dezvoltă în locurile unde iarba este retrasă. Simpla dislocare a mușchiului crescut nu reprezintă o soluție pentru însănătoșirea mediului de creștere a gazonului. Tunderea prea scurtă a ierbii crează condiții ideale pentru dezvoltarea mușchiului. Astfel, se recomandă ridicarea nivelului de tăiere, dar și o fertilizare sporită a solului. În zonele mai ferite de soare, cum sunt cele de sub copaci, se recomandă folosirea unor semințe de iarbă de calitatea superioară și o accentuare a fertilizării în zona respectivă. De asemenea, mușchiul proliferează în soluri cu aciditate mare, unde se află multă umezeală și pământ compactat, neaerisit. Realizarea de drenaje artificiale poate îmbunătăți condițiile de sol și micșora capacitatea de dezvoltare a mușchilor. Pentru lucrări mai complexe ale solului se poate apela la un motor funcțional de la STIHL – MM 55. Acesta este conceput pentru a face față unor sarcini variate, cum ar fi întreținerea gazonului, prelucrarea solului și curățarea suprafețelor din curte. Pe această motounealtă pot fi montate nu mai puțin de șapte accesorii, printre care și dispozitivul de îndepărtat mușchiul MF – MM. De asemenea, pe multifuncționalul MM 55 se pot cupla, un cuțit tăietor pentru margini, o perie măturătoare, o grapă, un aerisitor pentru gazon, o freză pentru prelucrarea solului și un valț măturător.

sthilviking323

viking32324

Cum combatem bolile gazonului generate de ciuperci

Dezvoltările fungice pot deveni extrem de supărătoare pentru cei care îngrijesc gazonul. Sunt mai multe tipuri de ciuperci care pot infecta firele de iarbă, însă ce trebuie să știm este că acestea pot apărea doar în anumite condiții cum ar fi  gazonul extrem de compact, iarba groasă și deasă, umiditate crescută, PH greșit, supra fertilizare, covor gros de frunze rămase peste iarnă. În general, este indicat să avem grijă să nu se întrunească condițiile de apariție a fungilor, iar dacă acestea totuși încep să se dezvolte, atunci cel mai bine este să chemați un specialist.

viking ploaie

De ce se decolorează gazonul în timpul verii

Petele galbene care apar pe gazon în timpul verii se devin supărătoare pentru cei care vor să aibă un covor cu adevărat verde în jurul casei. În primul rând trebuie știut că aspectul degradat spre galben al firului de iarbă se datorează în principal deficitului de fier și nitrogen. Aplicarea unui fertilizator cu aport de fier ar putea rezolva această problemă în doar câteva zile. De asemenea trebuie avut în vedere faptul că solul foarte compact poate să rețină apa la suprafață, situație nefericită care poate să favorizeze apariția petelor galbene pe firul de iarbă. Aspectul îngălbenit al gazonului poate avea drept cauză și apariția fungilor. Aerisitoarele LE 540 sau LB 540 sunt o soluție pentru a crește nivelul de drenare al solului.Foto3

Îngrijirea gazonului în perioadele ploioase

Chiar dacă luna iulie s-a instalat pe deplin cu perioadele sale caniculare, ploile abundente vor apărea în curând, iar pentru asta trebuie să fim pregătiți, dacă avem în îngrijire un gazon. Inundarea suprafețelor cu iarbă poate cauza aspectului, dar și sănătății gazonului. Natura are în general cele mai bune metode de recuperare, însă câteva sfaturi pentru intervenții nu ar strica, mai ales că acestea vin de specialiștii VIKING consacrați în lucrări de pesiagistică.

viking2342354

  1. Evitați să călcați pe iarbă după perioadele ploioase. Firele sunt moi și pot fi ușor distruse. Dacă gazonul a fost inundat de o ploaie abundentă, așteptați până se scurge toată apă pentru a călca iarba.
  2. Dacă doriți să tundeți iarba, fixați lamele mașinii de tăiat la nivelul cel mai ridicat. Vă puteți ajuta de un utilaj cum este MB 248, care dispune de o înălțime de tăiere de până la 75 mm. MB 248 este o mașină de tuns iarba cu motor pe benzină, cu o lățime de tăiere de 46 cm.
  3. Dacă gazonul a fost inundat pentru o perioadă mai lungă de timp, este posibil ca noroiul să-și facă apariția. Acesta poate fi contaminat cu diverse substanțe nocive și, din acest motiv, este indicat să purtați mănuși și cizme de cauciuc, atunci când ieșiți în curte. Dacă vă aflați în situația în care gazonul a “băltit” mai mult de o săptămână sau dacă este acoperit de noroi mai mult de 1,5 cm, atunci cel mai indicat ar fi să realizați o replantare, în următoarea primăvară.
  4. Verificați care sunt zonele mai joase ale gazonului, unde se adună apa de ploaie. În aceste porțiuni puteți ridica nivelul solului sau cel mai indicat ar fi să realizați o lucrare de creștere a drenajului în zonă.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here