CUM SE PRODUCE VOPSEAUA

0

Românii consumă, în medie, 9 kg de vopsea pe an, mult sub valorile medii de 15-16 kg înregistrate în alte ţări ale Uniunii Europene. Piaţa de lacuri şi vopsele decorative din România este extrem de fragmentată, fiind împărţită între mai bine de 100 de producători, însă primii cinci jucători reprezintă valoric circa 80% dintr-o industrie evaluată la circa 165 mil. euro.

Ce înseamnă o vopsea high-premium?

Ingredientele de bază folosite la producţia vopselei se găsesc din abundență pe piața din România, diferenţa de calitate este făcută de alegerea corectă, de calibrarea corectă a acestora şi de gradul de tehnologizare al liniilor de producţie. Un alt element diferenţiator constă în capabilitatea de cercetare şi dezvoltare a fiecărui producator în parte. În laboratoare specializate, care funcţionează ca nişte fabrici în miniatură, se testează şi se îmbunătăţesc produsele existente şi se dezvoltă reţete noi.

Producția vopselei înseamnă un proces de amestecare a pulberilor cu lichide, care în final să rămână în suspensie pe o perioadă îndelungată de timp .

PUB: Am descoperit un super televizor SONY pe e-MAG redus cu 1100  lei. Vezi și tu despre ce e vorba

Principalele categorii de componente care se regăsesc în compoziția vopselei pe bază de apă sunt materialele de umplutură (pulberi de diferite tipuri) , pigmenți, apă, aditivi, lianți.

Materialele de umplutură de diferite tipuri, care constituie într-una dintre materiile prime importante în producţia vopselei, se obţine din carierele de calcar, din ţară şi din străinătate. Aceste materiale  sunt transportate și stocate în silozuri de 75 mc, instalate în zona exterioară a  fabricilor de vopsele. Pulberea este introdusă în fabrică printr-un sistem de transport închis (sneck), fără degajare în atmosferă,  în sistemele automatizate de cântărire .

Pigmenții pulbere urmează același procedeu de stocare și transport, excepție face faptul că majoritatea sunt produși în afara țării.

Apa este o componenta foarte importantă și trebuie o atenție sporită tratării acesteia înainte de introducerea în procesul de producție.

Apa, extrasă dintr-un puţ de mare adâncime săpat în perimetrul facilităţii de producție, este introdusă mai întâi într-o staţie de epurare, pentru dedurizare. Apoi apa dedurizată este ţinută într-un vas tampon de 15 mc până când intră în procesul de producţie. Pe traseul parcurs către procesul de producție, apa suferă un nou proces de tratare pentru eliminarea posibilelor bacterii.

Aditivii folositi au diverse roluri: ajuta procesul de mixare dintre materiile prime solide (pulberi) si cele lichide; in acelasi timp dau stabilitate produsului in timp.

Tancurile cu aditivi sunt depozitate pe nişte rafturi industriale la baza cărora se găsesc pompele de reumplere a recipientelor, iar deasupra sistemul automat de dozare . Tipul de aditiv introdus în compoziţia vopselei diferă în funcţie de sortimentul de vopsea care se prepară.

Ultimul ingredient, lianţii, care au proprietatea de a lega compoziţia, sunt stocaţi în nişte tancuri cilindrice cu o capacitate de 30 mc. Recipientele care conţin lianţii, aditivii şi apa tratată sunt legate prin ţevi de diferite mărimi la vasele de preparare, iar pulberea este transportată de la cântar în acelaşi loc prin sneck-uri  amplasate sub podeaua fabricii si prin elevatoare verticale. Vasele de preparare au o cantitate de 7 tone pentru vopsea şi de 7,5 tone pentru tencuiala decorativă (un compus mai dens si deci, cu un volum mai mic).

PUB: Am descoperit un super televizor SONY pe e-MAG redus cu 1100  lei. Vezi și tu despre ce e vorba

Producţia

Întregul flux tehnologic se gestionează computerizat din camera de control. De aici se comandă extragerea cantităţilor necesare din fiecare ingredient şi se pregăteşte combinarea lor.

Odată colectaţi într-un recipient comun, compuşii intră într-un proces de amestecare în urma căruia rezultă produsul final. Înainte ca vopseaua să fie evacuată în vasele de stocare, se prelevă probe de laborator. Proba se conditioneaza din punct de vedere termic in  conformitate cu standardul de analiza specific fiecarui tip de analiza (vascozitate, densitate). Recipientul cu proba prelevată se păstrează in incinta fabricii, pe toata perioada de garanţie a produsului.

Un alt aspect interesant este că apa care se pierde în cadrul procesului de producţie, în principal la spălarea vaselor de preparare, este colectată într-o staţie de tratare a apei reziduale şi refolosită.

În continuare, vopseaua odată evacuată din vasele de preparare este înmagazinată în recipiente de stocare cu o capacitate de 15 tone şi pregătită de ambalare. Vopseaua se omogenizează înainte de a fi trimisă spre secţiunea de ambalare.

Ambalarea şi distribuţia

Procesul de ambalare este automatizat. Găleţile, aşezate într-un teanc la începutul liniei de ambalare, sunt purtate în şir pe o bandă până în dreptul unui orificiu de umplere. Găleata cu vopsea trece pe bandă prin dreptul unui robot care aşază capacul şi al altuia care îl presează.

Produsul gata ambalat este preluat de pe bandă de un braţ robotic şi mutat pe un palet. Paletul încărcat cu găleţi este trimis pe bandă spre înfoliere, după care, de la capătul benzii, este preluat de un stivuitor care îl depozitează pe rafturi.

Din acest punct, produsul este distribuit cu camioanele în magazinele de specialitate, in marile reţele de bricolaj sau direct pe santiere, urmând să ajungă, într-un final, pe pereţii caselor.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here