Cum se schimbă şi cât costă instalaţia electrică a unui apartament

1

Refacerea instalaţiilor electrice este primul lucru de care se preocupă oricine cumpără un apartament într-un bloc vechi. Pretenţiile şi nevoile de consum din prezent sunt total diferite de cele din anii în care au fost realizate instalaţiile electrice la blocurile mai vechi de 20 de ani. Casoteca vă prezintă cum se schimbă şi cât costă instalaţia electrică a unui apartament.

De la apartate de aer condiţionat, la maşini de spălat automate şi până la cuptoare sau plite electrice, consumatorii de electricitate folosiţi în aproape toate locuinţele s-au înmulţit. Evident, instalaţiile electrice sunt învechite şi nu mai corespund cerinţelor actuale. Gradul de protecţie al acestora este scăzut, iar materialele folosite în trecut nu mai sunt suficiente pentru o bună funcţionare a consumatorilor electrici.

Înainte de a căuta un instalator trebuie ştiut că acest tip de lucrări presupun un nivel de zgomot care afectează în mod direct vecinii apartamentului. Practic, trebuie respectat programul de linişte impus de lege, iar lucrările trebuie realizate într-un timp cât mai scurt.

În privinţa preţurilor, schimbarea instalaţiei electrice a unei garsoniere costă în jur de 1.200 lei în Bucureşti, iar durata de execuţie se întinde pe 3-4 zile lucrătoare. Tarifele practicate de instalatori pentru apartamentele cu două camere se ridică la 2.000 de lei, iar durata de execuţie creşte cu o zi. La apartamentele cu trei camere, preţul mediu de schimbare a instalaţiei electrice se învârte în jurul a 2.500 lei, iar procesul durează 5-6 zile. Cât despre apartamentele cu patru camere, preţul cerut de instalatori este de circa 3.000 lei şi durata de execuţie ajunge la 6-7 zile.

Evident, preţurile variază în funcţie de complexitatea lucrării. Dacă cerinţele proprietarului implică un volum de muncă mai mare, evident, cresc şi costurile.

Paşii care trebuie făcuţi în schimbarea instalaţiei electrice sunt următorii:

• Se dezafectează instalaţia veche prin debranşarea de la tabloul electric al locuinţei. Este bine de ştiut că nicio parte din cablurile vechi nu se mai folosesc şi că instalatorul le va scoate din zidărie, dacă este posibil (sunt cazuri în care firele sunt îngropate în pereţi de beton fără a fi protejaţi de tubulatură). Având în vedere faptul că pentru noua instalaţie electrică se folosesc altfel de materiale şi numărul circuitelor electrice este mai mare sunt necesare trasee de cablu noi. Cel puţin în cazul apartamentelor cu pereţi din beton nu se pot introduce cabluri noi prin tuburile de la instalaţia veche (dacă acestea există).

tubulatura instalatii electrice beton

• Urmează poziţionarea prizelor, întrerupătoarelor şi a corpurilor de iluminat ce vor deservi noua instalaţie electrică şi stabilirea noilor trasee electrice. Acestea se realizează în urma consultării cu beneficiarul, însă instalatorul trebuie să respecte normativele tehnice în vigoare când stabileşte numărul şi poziţionarea locurilor de consum.

• O altă etapă este executarea de canaluri (şanţuri, spărturi) în structura tare (beton, tencuială, cărămidă, BCA) pentru a face loc noilor trasee de cabluri care urmează să fie instalate. Aceasta este cea mai dificilă etapă şi presupune un volum de muncă mare. Canalurile se realizează prin tăierea betonului cu discuri abrazive pe toată lungimea noului traseu electric şi înlăturarea masei tăiate cu percutoare.

canal instalatii electrice

• După finalizarea noilor canale (şanţuri) urmează executarea traseelor de cabluri. Cablurile se prind pe pereţi cu dibluri, bandă de montaj şi ipsos. În acelaşi timp se realizeză şi cablarea curenţilor slabi (cablu de antenă, internet, boxe, alarmă).

canal instalatii electrice caramida

• Urmează montajul dozelor de aparat şi a dozelor de legătură, realizarea conexiunilor electrice în doze şi proba instalaţiei.

• Trebuie montat un nou tablou electric care să corespundă normelor de siguranţă în vigoare, tablou în care se vor regăsi circuite dedicate noilor consumatori aflaţi în locuinţă.

• În final se montează prizele, întrerupătoarele şi corpurile de iluminat.

Cei care optează pentru îngroparea traseelor electrice în pardoseală trebuie să ştie că pentru zonele supuse solicitării mecanice sau variaţiilor de temperatură este recomandată folosirea cablului de tip CYYF (cablu din cupru, rigid) care rezistă la umiditate, diferenţe de temperatură, are întârziere la propagarea focului şi reduce riscul de apariţie a unor probleme cauzate de eventuale inundaţii sau şocuri. Evident, toate prizele trebuie legate la împământare.

De regulă, în condiţii normale, durata de exploatare a unei instalaţii refăcute este de până la 50 ani. În alegerea gamelor de prize şi întrerupătoare, sunt recomandate aparatele modulare, care nu pot fi smulse din perete ca cele tradiţionale, în plus acestea permit un montaj compact, pentru locuri înguste.

priza modulara

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here