De ce apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi

0
apartamente baneasa

În momentul de față, o privire asupra prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe ale țării ilustrează o situație paradoxală: unitățile locative vechi sunt, în unele cazuri, chiar mai scumpe decât cele nou-construite.

Aceste aspecte țin în mare măsură de structura ofertei de pe piață. O primă explicație este că, dat fiind faptul că blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun. Acestea sunt construite chiar în interiorul aceluiași cartier. Şi mai au acces facil la mijloacele de transport în comun, obiective culturale, magazine, şcoli.

De ce apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi
De ce apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi

Construcția de blocuri noi  este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcții. Terenurile achiziționate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidențiale tradiționale. Acestea au fost achiziționate la un preț acceptabil.

Oferta actuală din piață pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom. Atunci a fost pus accentul pe volum și mai puțin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat în criză.

De ce apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi
De ce apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi

Prețul apartamentelor vechi este într-adevăr apropiat de cel pentru locuințele noi, uneori chiar mai mare.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca ilustrează cel mai bine acest paradox al prețurilor. Aici, suma medie solicitată pentru apartamentele vechi se situa, la finele lunii trecute, la 1.261 de euro pe metru pătrat util. Spre comparație, un apartament nou putea fi cumpărat cu 1.174 de euro pe metru pătrat.

Timișoara

Aici, prețurile practicate pe cele două segmente de piață sunt foarte apropiate: 1.024 de euro pe metru pătrat util pe vechi și, respectiv, 1.014 euro pe metru pătrat pe nou. Totuși, zona centrală este singura în care apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi, ajungând la o medie de 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.119 euro pe metru pătrat.

București

Capitala face excepție de la această anomalie a prețurilor – per ansamblu, cel puțin. Aici, locuințele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru pătrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Cele noi, pe de altă parte, aveau un preț mediu cerut de 1.201 euro pe metru pătrat. În zona centrală, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru pătrat. Pentru unul nou, preţul este de 1.500 de euro pe metru pătrat.

Iași

La Iaşi, prețul mediu cerut de vânzători se situa la 873 de euro pe metru pătrat util pe piața veche și, respectiv, 927 de euro pe metru pătrat pe cea nouă. În zona centrală, un apartament vechi costă 1.133 de euro pe metru pătrat, iar unul nou 1.300 de euro pe metru pătrat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here