EFDEN, casa solară eficientă energetic

1

Lansat în octombrie 2013, EFdeN este un proiect care răspunde unei provocări interesante – inovarea în construcția unei case solare eficiente energetic – și care a reprezentat România la concursul internațional Solar Decathlon Europe 2014, o competiţie prestigioasa de arhitectură solară și tehnologii integrate, dedicată studenților, cu impact major în domeniul construcţiilor verzi.

Echipă multidisciplinară, formată din peste 50 de studenți din vaste domenii de studiu, EFdeN nu se opreste la proiectarea și construcția unui prototip de locuință solară inteligentă și își propune să schimbe mentalitatea în ceea ce privește sustenabilitatea și protejarea mediului înconjurător.

EFdeN propune o locuință viabilă pentru zonele de tip “brownfield”, adica fostele spații industriale din era comunista, abandonate în prezent, care rezolvă probleme de densificare urbană și mobilitate. Gândit pornind de la problemele Bucureștiului, generate de situații precum lipsa unei dezvoltări multipolare, prototipul poate funcționa în sensul revitalizării urbane în multe foste orașe industriale din România. Astfel, EFdeN propune o casă modulară eficientă energetic, adaptabilă la situri urbane dificile și restrictive, cu design și compartimentare flexibile. Fiecare aspect al casei este orientat către utilizator și gândit astfel încât să fie în concordanţă cu natura. Spațiul verde este integrat în prototipul EFdeN, indicând faptul că viața omului este indivizibil legaă de natură.

Concepută ca o seră hibrid deoarece iarna nu este încălzită prin sisteme active, această zonă este dedicată conceptului „urban farming”, devenind un spațiu în care pot fi cultivate atât plante decorative, cât și fructe sau legume. În al doilea rând, această seră poate deveni şi un loc de relaxare pentru membrii familiei. În faza de industrializare, spaţiul verde devine generator de comunităţi prin unirea pe verticală şi constituirea unor „terase verzi”, care încurajează interacțiunea între membrii comunității şi reînvie ideea de colectivitate.

Cu suprafaţă utilă de 110 metri pătrați utili, casa automatizată EFdeN are ca principală sursă de alimentare panouri fotovoltaice și solare, iar eficiența energetică este obţinută în urma aportului mai multor factori: forma compactă, spaţiul verde şi camera tehnică ce acţionează ca buffere termice, elementele cu masivitate termică ce înglobează căldura din timpul zilei şi o cedează în casă noaptea, dar şi panourile metalice perforate de pe fațadă care iarna vor ajuta la preîncălzirea aerului, iar vara vor limita aportul de căldură.

În 2010, PRISPA a fost prima echipă a României care a acceptat provocarea propusă în cadrul acestui concurs. EFdeN este urmaşa acelei echipe, iar la concursul de la Versailles s-a bazat pe expertiza a patru foști membri PRISPA, care formează echipa de management, să depăşească rezultatele obţinute în 2012, la Madrid. De data aceasta, însă, soluţiile echipelor participante s-au adresat mediului urban, axându-se pe șase probleme fundamentale ale comunității contemporane: densitate, mobilitate, sobrietate, inovație, accesibilitate și funcționalitate.

În urmă cu două luni, EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon Europe 2014, a anunțat pe site-ul oficial că recruteazã. Deși competiția internaționalã a trecut, proiectul nu este nici pe departe încheiat. Echipa va transforma prototipul de casã solarã într-un Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, care sã contribuie fundamental la crearea viitorilor specialiști în domeniul sustenabilitãții și al eficienței energetice. În plus, EFdeN urmãrește îndeplinirea tuturor cerințelor pentru certificarea Living Building Challenge (LBC) a prototipului, iar în felul acesta casa EFdeN va fi prima certificatã LBC din Europa.

 

Alina Boicu 

Sursa foto: efden.org

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here