Idei pentru amenajare bazate pe “regula lui 3”

0

Probabil că ați primit sfaturi referitoare la “regula lui 3” în ceea ce privește amenajarea locuinței, iar dacă nu știți despre ce este vorba vă dezvăluim cum o puteți folosi în propria casă. Deși simetria este foarte importantă în designul interior, există un echilibru între simetrie și asimetrie care trebuie creat pentru a evita banalitatea. Aici intervine „regula lui 3” și poate fi aplicată în diferite moduri – pentru alegerea culorilor, a texturilor, a luminilor, a mobiliei etc.

Trei culori

Există o formulă standard de care este bine să ții cont când alegi să combini trei culori pentru a decora o cameră: 60-30-10, adică 60% pentru culoarea principală (poate fi bej), 30% pentru culoarea secundară (poate fi albastru închis) și 10% pentru culoarea-accent (poate fi turcoaz). Dacă nu ești obișnuit cu culori puternice, folosește trei tonuri ale aceleiași culori și nu vei da greș.

camera-trei-culori

Trei texturi

Intr-o cameră albă, de exemplu, există elemente care “sparg” decorul, diferite ca structură, material, întrebuințare, dar asemănătoare ca nuanțe și stil. Lemnul, fierul și sticla pot fi aduse laolaltă pentru a crea un decor plăcut, așa cum vedeți în imaginea de mai jos.

camera-trei-texturi

Trei materiale

Este mai simplu să alegi un material cu un anumit tip de imprimeu pe care să îl folosești în dormitor, de exemplu, atât pentru draperii cât și pentru așternuturi, dar rezultatul ar fi anost, nu-i așa? Poți combina trei tipuri de material cu modele diferite fără să dai greș, respectând câteva reguli simple care țin în primul rând de combinarea culorilor. AICI vei găsi un ghid util.

camera-trei-materiale

Trei corpuri de iluminat

Cate surse de iluminat este bine să existe într-o cameră? Trei, desigur. Asta nu înseamnă că trebuie să avem trei lămpi identice, ci trei surse care să lumineze diferit. O variantă bună este adăugarea unei lustre, a unor veioze pe măsuțele sau dulapurile din cameră și a unor aplice în bibliotecă pentru accente.

camera-trei-surse-iluminare

Piese de mobilier grupate câte trei

Când grupezi mobilă este bine ca piesele să creeze echilibru vizual prin formă și dimensiuni similare. Poți așeza un set cu trei taburete la un capăt al patului, poți folosi o canapea și două fotolii identice, toate cu aceeași culoare, set cu trei scaune etc.

camera-trei-taburete

Fereastra împărtită în trei

În general aspectul ferestrelor este clasic, preferându-se modificarile de aspect doar pentru draperii. Optează pentru o fereastră cu trei deschideri înguste, pe care să nu o acoperi cu draperii. Aceasta poate completa foarte bine o fereastră clasică aflată pe alt perete, cum vedeți în imaginea de mai jos.

camera-trei-ferestre

Seturi cu câte trei obiecte decorative

Un perete va deveni mai interesant dacă îl acoperi cu trei tablouri înrămate identic sau cu alte obiecte decorative care să aibă același stil, formă și dimensiuni.

Reține că nu este obligatoriu să grupezi toate obiectele din casă în numar impar și să exagerezi cu „regula lui 3”. Simetria are rolul ei pe care această regula doar o completează pentru a face aspectul unei camere mai interesant. De asemenea, poți grupa 5 sau 9 elemente într-o cameră, cu condiția să nu o aglomerezi. În camerele mici, „regula lui 3” poate fi aplicată pentru elemente de accent, cum ar fi să grupezi lumânări pe o măsuță, în completarea unei vaze.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: freshome.com 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here