Materiale produse de insecte. Un designer francez a găsit înlocuitori pentru sticlă și piele

0

Designerul francez Marlène Huissoud a folosit materiale produse de insecte pentru a realiza obiecte de decor, produsele și ideea de realizare fiind prezentate în cadrul unei expoziții de design din Olanda.

Huissoud a folosit materiale produse de insecte pentru a crea obiecte ce la prima vedere par a fi construite din sticlă sau piele. De fapt, materialele sunt făcute din rășini adunate din stupii de albine sau din gogoșile unor viermi de mătase.

„Folosesc două materiale care provin de la două tipuri de insecte. Încerc să arăt utilitatea și proprietățile unor astfel de materiale produse de insecte”, a declarat Huissoud.

Crescută într-o familie de apicultori, Huissoud a început să utilizeze propolisul adunat din stupi pentru a produce o rășină care, întărită, se aseamănă cu sticla opacă. Materialul a fost utilizat pentru producerea unor serii de vaze.

Vaze făcute cu materiale produse de insecte (propolis)
Vaze făcute cu materiale produse de insecte (propolis)

Propolisul este produs de albine din plante și folosit apoi pentru a sigila crăpăturile din stupi.

Huissoud a descoperit că dacă purifică și încălzește aceste materiale produse de insecte, acestea devin maleabile și pot fi modelate ca sticla.

“Propolisul are diferite proprietăți în funcție de copacii din care albinele își extrag materialele prime. Propolisul pe care l-am folosit eu a fost realizat cu materiale extrase din arborii de cauciuc, motiv pentru care produsul rezultat are un aspect unic de sticlă”, spune designerul. Datorită temperaturii mult mai joase de topire, însă, propolisul este mai ușor de manipulat.

Un alt material utilizat de designerul francez este sericina provenită din gogoașa unei varietăți indiene a viermilor de mătase. Sericina este un material lipicios care unește firele gogoșii de mătase.

„Gogoașa este ca o ceapă; are diferite straturi de fibre care conțin acest minunat lipici natural. Din sericină se poate face o hârtie foarte rezistentă și de bună calitate”, spune Huissoud. Aceasta a ales, însă, să amestece sericina cu propolis. Aceste materiale realizate de insecte amestecate formează un produs asemănător pielii.

Combinând cele două materiale produse de insecte, designerul a finisat piese de mobilier
Combinând cele două materiale produse de insecte, designerul a finisat piese de mobilier

“Acest nou material este foarte asemănător pielii și poate fi folosit în industria modei sau a mobilei”, spune designerul.

Aceasta a ales să folosească noul material pentru a crea un covor.

Covor realizat din combinația celor două materiale
Covor realizat din combinația celor două materiale

Huissoud crede că utilizarea acestor materiale produse de insecte va avea aplicații doar în industria de lux, fiind greu de produs în masă. Propolisul, cel puțin, este un material rar, un singur stup de albine producând doar 100 de grame pe an din această substanță.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here