Mugur Kreiss: „Un designer bun nu trebuie să impună lucruri, ci să canalizeze dorințe”

0

Cunoscutul arhitect Mugur Kreiss a lucrat ani la rând în domeniul home&deco, iar în timpul liber desenează, pictează, face colaje și mozaicuri, pe care le consideră daruri pentru sine și pentru cei dragi.

„Dacă a proiecta o casă mi se pare minunat, să imaginezi un interior în care se vor desfășura viețile unor oameni este de-a dreptul fascinant! Să formezi buchetul perfect care să însumeze ideile tale, sensibilitatea și talentul, corelate cu dorințele și sentimentele celor care îți cer ajutorul, este o muncă în care satisfacția este imensă”, spune Mugur Kreiss, pe care vă invităm să îl cunoașteți mai bine din interviul acordat echipei casoteca.ro.

Mugur Kreiss, cine ești și cu ce te ocupi?

Sunt arhitect și, după ce ani de zile am lucrat în domeniul Home & Deco, am hotărât să mă axez pe meseria mea, astfel că în prezent fac arhitectură și design interior.

Care sunt preocupările tale în zona designului de interior/exterior?

Amenajez case, apartamente, grădini, magazine, showroom-uri. Mă preocupă întotdeauna să fiu informat; clienții sunt de toate felurile și calibrurile, așa că un arhitect/designer trebuie să aibă în agenda lui o gamă cât mai variată de magazine și firme cu care lucrează și în care are încredere, pentru a putea găsi rapid soluțiile cerute de client.

Cine îți sunt clienții?

Clienții sunt diverși, după cum am mai spus, dar am un obicei bun în ceea ce privește starea mea de bine: nu lucrez cu o anumită persoană decât dacă rezonez cu ea. Se întâmplă să refuz clienți dacă simt că nu mă pot înțelege bine cu ei și nu îmi pare rău. Când am hotărât să lucrez pe cont propriu, am decis și ca măcar 80% din ceea ce fac să fac doar cu plăcere. Prefer oamenii cultivați, care înțeleg și se informează, care știu să asculte o propunere și știu să ofere argumente dacă nu sunt de acord. „Nu e bine așa, vreau altfel!” nu funcționează cu mine. Nici „nu e bine”, nici „altfel” nu sunt cuvinte care să dea o soluție unui proiect.

Ce caută românii în materie de design interior? Dar europenii?

Diferența dintre români și străini este de mentalitate. Nu sunt mulți români care acceptă că meseria de designer de interior este importantă și că o casă poate arată altfel după intervenția unui om care are pregătire în domeniu. Pe când în străinătate, treaba stă cu totul altfel. Să ne gândim doar că tradiția unor reviste de specialitate este foarte lungă – de exemplu, Art & Decoration are mai bine de 100 de ani de când apare! Iar oamenii sunt cu mult mai deschiși în a contacta și a plăți un specialist care să îi ajute. Am avut ocazia să lucrez puțin și în străinătate, deci vorbesc din experiență.

Mugur Kreiss1

Există un client/o casă de care te-ai apropiat în mod special?

Sunt mai mulți. Dacă îmi aleg clienții, aceștia îmi pot deveni chiar și prieteni. Dar, cu toată experienta mea și încercarea de a-i cerne pe cei buni de cei răi, tot mai scapă câte unii care mă mai și păcălesc, dar asta e altă discuție.“ Sunt oameni care se prefac atât de bine şi mi s-a întâmplat să nu fiu plătit din cauza asta! Dar am o clientă la care țin în mod deosebit, a cărei casă a ieșit frumoasă ca sufletul ei, și în care ea, soțul ei și cei trei copii se simț minunat.

Care este cea mai importantă realizare a ta în acest domeniu? Care este cea mai recentă?

Realizări importante din punctul de vedere al popularității nu am, pentru că nu am amenajat încă spații publice, cu notorietate. Însă fiecare casă pe care o ating este importantă pentru mine, pentru că țin foate mult să nu îmi bat joc de munca mea și de numele pe care mi l-am făcut cu trudă. Cel mai important lucru pentru mine este să fac oamenii fericiți și, vorbind despre cea mai recentă lucrare, cei mai noi clienți fericiți se află în Barcelona.

De ce este important să cerem sfatul unui designer pentru decorarea unei case ?

La fel cum mergi la un avocat sau la un dentist, așa apelezi și la serviciile unui arhitect sau designer. Este un specialist care cunoaște domeniul și care te poate ajuta să te simți confortabil. Există case frumoase, fără îndoială, la care nu au lucrat designeri, dar, în general, se vede „mâna” unui specialist într-o locuință. Un ochi antrenat își dă seama de asta până și din modul în care este agățat un tablou pe perete sau e pusă o vază pe masă.

Evident că în toate meseriile sunt oameni care lucrează mai bine sau mai puțin bine. Dar acest aspect este cel care ne diferențiază. Sunt oameni care fac cursuri de o lună și, gata, au diplomă de designer. Facultatea de arhitectură se face timp de 6 ani – și asta nu pentru că aceia care vor să se facă arhitecți sunt grei de cap și li se explică încet și de multe ori lucruri, ci pentru că sunt multe de învățat. Și nu numai durata școlii dă valoarea profesionistului, ci și talentul și interesul pe care îl are să facă bine meseria aleasă.

Țin să spun un lucru important: că să fii bun în meseria asta trebuie să ai o cultură solidă, pe care nu numai școala ți-o dă, ci și dorință proprie de a absorbi informații utile. A fi arhitect sau designer înseamnă și a fi artist; orice te poate inspira: muzica, pictura, un film bun, un personaj dintr-o carte… Altfel, toate casele ar ajunge să arate anost ca un showroom de mobilă, în care totul este corect, dar lipsește personalitatea.

Care sunt nemulțumirile unui designer în colaborarea cu un client?

Nu le-aș spune nemulțumiri, căci dacă se ajunge la așa ceva nu există decât soluția „divorțului”. Sunt mici frustrări pe care un designer le poate avea, însă după ceva timp, odată cu experiența acumulată, ajungi să îți dai seamă că nu amenajezi casa visurilor tale, ci a visurilor clientului. Acolo, el își pune amprenta, în timp ce lucrează cu tine sau după. Asta nu ai cum să controlezi și nici nu ar fi sănătos. Fiecare trebuie să se simtă bine în casa lui, iar aceasta trebuie să îi reflecte personalitatea. Un designer bun nu trebuie să impună lucruri, ci să canalizeze dorințe.

 

Interviu realizat de Sorina Limisca

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here