Nu trebuie să schimbi centrala termică de luna viitoare

1

O directivă a Uniunii Europene prevede ca de luna viitoare să fie produse şi comercializate doar centrale termice de apartament care sunt eficiente, dar şi nepoluante. Asta înseamnă costuri reduse la întreţinere pentru cei care aleg să se încălzească cu centrală termică cu tehnologia în condensare. Cei care deţin deja centrale termice nu sunt obligaţi să schimbe sistemele de încălzire deja instalate.

Din 26 septembrie, în toate ţările din UE, inclusiv România, se vor comercializa doar centrale termice care folosesc tehnologia în condensare şi care sunt mai eficiente din punct de vedere termic şi au un consum redus de combustibil fosil. În ultima săptămână însă, s-a iscat o isterie la televizor cum că toţi cei care deţin centrale termice ar fi obligaţi să le schimbe.

„În nici un caz nu sunt obligaţi să îşi schimbe centralele, ei trebuie că şi până acum să facă reviziile la timp, trebuie să le utilizeze conform indicaţiilor producătorilor, dar atât şi nimic mai mult”, spune Olimpiu Achim, directorul general Viessmann.

AFLĂ tot de pe CasoTeca şi Cum poţi să îţi scazi factura la întreţinere cu 25% 

Ce trebuie să ştii despre centrala termică în condensaţie

 

Chiar dacă o centrală termică în condensaţie costă mai mult, investiţia se amortizează rapid pentru că îţi reduce factura la gaz cu 35%. Tehnica modernă în condensaţie are un randament de până la 98%, fiind astfel cea mai eficientă tehnică peentru producerea energiei termice.

Acest aspect va avea ca efect orientarea către cazanele în condensație cu randament ridicat, în detrimentul celor convenționale care acum încă domină autoritar piața din România. În aceste condiții sustenabilitatea devine un concept practic” mai spune Olimpiu Achim, director general al Viessmann.

Această directivă nu afectează familiile care au deja alte tipuri de centrale în locuinţe şi nici nu sunt obligate să schimbe centrala odată cu intrarea în vigoare a noii directive, aşa cum s-au isterizat în presă mai mulţi reprezentanţi ai unei asociaţii care înglobează prestatorii de servicii de contorizare.

Noua directivă obligă posesorii de centrale termice să le schimbe odată la zece ani. Asta înseamnă că, de-abia peste zece ani, cei care au acum o centrală de alt tip, vor fi nevoiţi să schimbe sistemul. Oricum, durata de viaţă a unei centrale este de 10 ani! UE doreşte astfel uniformizarea la nivel european şi reducerea poluării şi a costurilor de întreţinere.

Dacă nu aveţi încă centrală termică, din 26 septembrie veţi fi obligat să cumpăraţi doar centrale termice în condensaţie.

Sunt mulţi producători care oferă clienţilor reduceri de preţ din programul propriu de Rabla la centrale.

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here