Orașele viitorului vor fi invizibile!

0

Arhitectura viitorului va fi cu mult diferită de cea actuală, în viziunea designerului Sean Lally, stabilit în Chicago, SUA. Locuințele nu vor mai avea pereți, ci vor fi delimitate sub forma unor câmpuri de energie cu climat controlat. Lally conduce o echipă de arhitecți, ingineri si cercetători, cunoscută sub denumirea Weathers, care studiază modul în care diferite forme de energie pot fi manipulate pentru a obține arhitectură sustenabilă.

New Energy Landscapes, un proiect prezentat de Lally la Istanbul Design Biennial 2014, propune un scenariu din viitor în care energia și căldura nu vor mai face pur și simplu parte dintr-o construcție, ci vor deveni construcția însăși. Designerul, care cercetează de opt ani acest fenomen, spune că în loc să ne concentrăm pe eficientizarea conservării și consumului energiei, ar trebui să deschidem noi orizonturi în domeniul arhitecturii, care să pună bazele unei lumi noi.

energie2

„The Air from Other Planets”

Construcțiile fără pereți vor schimba complet modul în care vom interactiona între noi, dar și cu mediul înconjurător, iar Lally a dezvoltat această idee în cartea sa numită „The Air from Other Planets”. Ediția a doua a evenimentului Istanbul Design Biennial, care a început pe 1 noiembrie, are ca temă „The Future Is Not What It Used to Be” și se va încheia pe 14 decembrie.

energie3

Alt punct de vedere interesant legat de modul în care vor arăta orașele viitorului îi aparține lui William Trossell, reprezentant al companiei americane ScanLab, care oferă servicii de scanare 3D capabile să reproducă fidel realitatea înconjurătoare.

Trossell consideră că evoluţia tehnologiei de scanare 3D va permite în cațiva ani explorarea la scară reală a oraşelor prin intermediul mediului virtual, oferind utilizatorilor o experienţă apropiată de cea a teleportării. Acesta spune că graniţele dintre digital şi real se vor estompa tot mai mult, iar oamenii vor putea experimenta realitatea prin intermediul tehnologiei. Un exemplu este „Oculus Rift”, o tehnologie nouă care îi oferă utilizatorului posibilitatea de a merge şi de a explora împrejurimile ca şi când totul s-ar petrece în realitate.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: dezeen.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here