Parchetul de bambus, o alternativă pentru decorarea casei

0
Parchet bambus orizontal wenge

Lemnul de bambus provine din zonele tropicale și este extrem de rezistent în condiții de umiditate crescută. În cultura asiatică, bambusul este considerat ca fiind simbolul longevității încă din cele mai vechi timpuri în timp ce în India semnifică prietenie.

Parchetul din lemn de bambus este caracterizat prin variații distincte în esență și culoare. Aceste variații nu sunt defecte, ci constituie frumusețea și unicitatea parchetului din lemn masiv, spun specialiști

Lemnul de bambus este prietenos cu mediul înconjurător întrucât constituie o resursă ușor regenerabilă, în comparație cu arborii clasici. imageResizeAlte specii de arbori au nevoie de cel puțin 50 — 100 de ani pentru a crește și să își formeze esența potrivită pentru a putea fi prelucrată astfel încât să devină acel minunat parchet din lemn masiv care să decoreze locuința. Bambusul reprezintă acel tip de lemn căruia îi sunt necesari 3 — 5 ani pentru a se regenera. O dată ce a fost tăiat bambusul nu trebuie replantat întrucât se regenerează foarte ușor de la rădăcină.

După cum am menționat, tehnologia de realizare a parchetului din bambus este relativ recentă. Practic, fâșii de din bambus sunt lipite obținându-se plăcile de parchet, care sunt lăcuite cu 3 — 5 straturi pentru a-i oferi protecție împotriva zgârieturilor și a razelor UV. Se poate interveni și cu presiune asupra lor pentru a se conglomera și pentru a se obține, astfel, un parchet cu proprietăți de duritate excepționale: parchetul de bambus densificat.

012111391539378648Parchetul de bambus densificat intră în categoria tipurilor de parchet cu duritate ridicată, fiind la același nivel cu IPE-ul care este lemnul cu una dintre cele mai mari durități. În comparație cu stejarul, care are 617 kg forță duritate pe scara Janka a durității, sau fagul, ce are 590 kg forță, tekul brazilian are 1606 kg forță, IPE-ul are 1669 kg forță iar bambusul densificat 1644 kg forță. Așadar prin comparație cu celelalte tipuri de lemn utilizate pentru obținerea parchetului se poate constata cu foarte mare ușurință faptul că bambusul prezintă nu numai o duritate specifică dar și o rezistență greu de egalat înlocuind cu succes parchetul din lemn masiv. După cum va reieși din rândurile următoare, bambusul prezintă foarte multe avantaje în ceea ce privește montajul, sustenabilitatea sa, ce reprezintă o alternativă mult mai inteligentă atât din punct de vedere investițional cât și din punct de vedere al tipului de lemn pe care îl reprezintă.

Bambusul densificat cu lac satinat este folosit cu succes în spații cu trafic intens, precum săli de nunți, restaurante, aeroporturi, showroom-uri, magazine și multe altele.

CITEȘTE ȘI Tendințe home & deco în România: ce se poartă in 2016?

Ca sistem de montaj, este disponibil sistemul clasic nut și feder cu adeziv, cât și varianta cu click. Parchetul de bambus cu click reprezintă o noutate în domeniul parchetelor din lemn masiv, majoritatea având sisteme de prindere nut și feder.

Sistemul click, chiar dacă presupune costuri de producție mai ridicate, datorită folosirii unor mainării diferite și al unor licențe suplimentare ce sunt necesare, reprezintă o soluție mult mai economică. Privită ca o investiție pe termen lung, avantajele pe care le prezintă sunt mult mai numeroase în acest caz întrucât nu vor fi necesare intervenții suplimentare pentru a-i reda aspectul de nou după o anumită perioadă de timp. De asemenea, acest parchet de bambus nu mai necesită utilizarea unor adezivi speciali în timpul montajului astfel că și manopera este mult mai ușor de realizat decât în cazul parchetului lipit.

Din punct de vedere al opțiunilor cromatice bambusul densificat este disponibil într-o varietate de nuanțe, începând de la nuanțe de cafeniu natural (culoarea stejarului auriu) până la alb.

Avantajele prezentate, teste de duritate și montaj

parchet-bambus-dens-salasportSpre deosebire de parchetul masiv, parchetul din bambus prezintă câteva avantaje care merită să fie luate în calcul atunci când vine vorba despre achiziționarea parchetului. În primul rând acest tip de parchet este gata finisat și nu necesită lăcuire. După cum bine se știe parchetul din lemn masiv după trecerea unei anumite perioade de timp necesită rașchetare și lăcuire pentru a i se reda aspectul. Dar alegând parchetul de bambus această cheltuială suplimentară este tăiată complet întrucât acesta nu necesită nici un fel de intervenții de-a lungul timpului pentru a i se reda aspectul estetic plăcut pe care l-a avut în momentul achiziționării. În plus, rezistența lacului utilizat în fabrică poate fi cu mult mai superioară față de cel aplicat în mod standard la montajul unui parchet nefinisat.

Din punct de vedere al rezistenței și al durității crescute, fibra de bambus este mai rezistentă la tensiuni decât oțelul. Parchetul de bambus este unul dintre cele mai dure materiale naturale disponibile pentru podele. Parchetul din bambus reprezintă o alternativă excelentă la parchetul din lemn masiv. Cea mai folosită metodă de măsurare a durității podelelor de lemn este testul Janka. Duritatea Janka reprezintă forța necesară pentru a înfige o bilă de oțel cu diametrul de 11.28 mm până la jumătatea diametrului său.

CITEȘTE ȘI 10 tendinţe pentru 2016 în amenajarea băii

parchet-bambus-restaurantCea mai mare duritate o are bambusul densificat, având o duritate similară cu cele mai tari esențe de lemn din lume, de exemplu nucul brazilian. În ceea ce privește raportul calitate — preț, balanța se înclină în favoarea bambusului.

De asemenea, tot din punct de vedere al avantajelor pe care le prezintă bambusul acesta are o stabilitate dimensională foarte bună în timp. Spre deosebire de lemnul obținut care în timp lucrează mai mult, parchetul de bambus este mai stabil în timp, fiind mult mai puțin predispus la dilatări, contractări sau deformări de orice natură.

O dată montat unul din modelele de parchet de bambus, dacă sunt și trepte, este recomandat ca acestea să se realizeze tot din bambus de aceeași nuanță. Primul avantaj este că se folosește o nuanță unitară atât în camere, living cât și pe scară. Al doilea avantaj din acest punct de vedere, este că, uneori prețul pentru scările din bambus sunt de 2 — 3 ori mai mici decât în cazul scărilor din stejar, care se fac numai la comandă. Treptele de bambus vin gata finisate și se îmbină perfect cu nut și feder pentru a obține treptele.

Modalități de întreținere și alegere a tipului de parchet în amenajări interioare

Ca mod de întreținere, cu parchetul de bambus se procedează similar ca și în cazul altor tipuri de parchet masiv. Se recomandă amplasarea barierelor de praf sau a prețurilor la intrarea în spațiul amenajat cu parchet de bambus pentru a reține într-o mare măsură praful și mizeria.

parchet-bambus-wenge1În concluzie, parchetul de bambus este o bună alternativă la parchetul din lemn masiv, având un aspect unic, putând fi propus chiar și pentru utilizarea în baie sau bucătărie (a nu se uita caracteristica lemnului de bambus și anume rezistența ridicată la condiții de umiditate). Oferă în același timp și o foarte bună izolare termică și acustică. Se recomandă montarea parchetului după efectuarea unui test de umiditate în șapă, atât în profunzime, cât și la suprafață. Umiditatea maximă pe care trebuie să o prezinte este de 2%. În condițiile utilizării unor rășini împotriva umidității, se poate instala parchetul chiar dacă umiditatea este de până la 4%.

 

CITEȘTE ȘI Un dormitor pe placul tău. Recomandări

De asemenea, există posibilitatea utilizării unor aparate de dezumidificare înainte de a se instala parchetul. Și, nu în ultimul rând este foarte important ca în momentul în care se achiziționează acest tip de parchet, să se selecteze cu atenție furnizorul. Ca și în orice alt domeniu de activitate nu trebuie să se facă rabat la calitate în favoarea prețului mic. În primul rând contează ca materialul din care este realizat să fie materie primă de o calitate optimă, trestiile de bambus să fie ajunse la maturitate, să aibă umiditatea corespunzătoare și parchetul să fie realizat din speciile de bambus cu fibra cea mai rezistentă. În al doilea rând contează ca lacul utilizat să fie unul de trafic intens, ceea ce poate face procesul de producție mai scump. Dar este foarte important pentru un parchet finisat să aibă un lac rezistent la zgârieturi și la trafic.

SURSA: Decolandia

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here