Plosceanu, ARACO: “Nu putem vorbi despre o creștere sănătoasă în construcții mai devreme de 2018”

0
Piața construcțiilor din România a atins anul trecut un nivel valoric de 9,8 miliarde de euro, în creștere cu aproximativ 10% față de 2014, avansul fiind însă determinat în mod conjectural de finalizarea proiectelor din cadrul financiar 2017-2014, potrivit Asociației Antreprenorilor Români de Construcții (ARACO).
Cu toate acestea, reprezentanții ARACO sunt sceptici la o redresare  a sectorului construcțiilor în următorii doi ani, ca urmare, în principal, a blocajelor legate de relansarea investițiilor în 2016 și de întârzierea implementării reformelor în domeniul achizițiilor publice.
În condițiile actuale, în care investițiile din 2016 sunt departe de a fi confirmate, aspect care va avea efecte serioase asupra menținerii competitivității operatorilor de construcții din sector, nu știu dacă vom atinge o valoare a pieței de nouă miliarde de euro, deci vom fi pe minus la sfârșitul anului. Estimăm o creștere sănătoasă a pieței abia din 2018, în condițiile în care noul Guvern va debloca investițiile și va susține proiectele din fonduri europene”, a declarat, pentru Casoteca.ro, Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO.
 
Potrivit acestuia unul din principalele riscuri din acest an îl reprezintă ntrarea în inactivitate a multor firme de construcții generată de nivelul redus al investiiilor publice, în ciuda dimensiunii electorale a anului 2016 și a potențialului de lucrări de construcții necesare
De asemenea, printre riscurile cu care se vor confrunta constructorii în acest an se numără sincopele consistente în asigurarea finanțării pentru proiectele începute, precum și incapacitatea autorităților de a promova proiecte în sistem de parteneriate public-privat.
Piața românească a construcțiilor a fost unul din motoarele economei în perioada 2005-2009, înregistrând creșteri anuale de circa 10%, maximul fiind atins în anul 2009, când a fost consemnată o valoare de 15,3 miliarde de euro. Criza economic internațională a afectat profund acest sector, care a scăzut constant în ultimii cinci ani, pâna la 9,8 miliarde de euro în 2015

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here