Cum îţi faci revizia la centrala termică pentru iarnă

0

Costurile lunare pentru încălzirea locuinței pot fi reduse printr-o exploatare corectă a centralei termice. Verificările tehnice periodice (VTP), folosirea corectă a echipamentelor, dar şi reviziile sunt foarte importante pentru a asigura un randament ridicat şi, astfel, un consum redus.

De asemenea, există câteva măsuri simple care pot ajuta la reducerea costurilor pentru încălzirea locuinţei când este folosită o centrală termică. Printre acestea se numără verificarea ca radiatoarele să nu fie acoperite cu obiecte care pot bloca schimbul de căldură şi izolarea geamurilor, uşilor şi chiar a pereţilor, acestea fiind sursa celor mai mari pierderi de căldură din locuinţă. Menţinerea unei temperaturi constante în camere, în jurul valorii de 21 C, este, de asemenea, importantă, alături de folosirea de dispozitive de reglare (crono-termostate) care pot aduce economii considerabile prin programarea funcţionării centralei termice. Efectuarea reviziei sau a verificării tehnice periodice obligatorii la timp şi a activităţilor de mentenanţă sunt necesare pentru prelungirea duratei de viaţă a sistemului şi vor asigura parametrii optimi de funcţionare, evitând consumuri nejustificate.

Potrivit studiilor Ariston Thermo România, în acest moment doar circa 10% dintre românii care se află în căutarea unei centrale termice de apartament consideră perioada de garanţie şi calitatea serviciilor de mentenanţă drept criterii esenţiale de selecţie, însă acest procent este în creştere de la an la an. La polul opus, în cazul unei achiziţii pentru înlocuirea unei centrale termice mai vechi, procentul clienţilor care sunt interesaţi în special de aceste aspecte este cu mult mai mare, aceştia având deja experienţa utilizării unui sistem şi înţelegând importanţa serviciilor de acest tip.

Conform legii, verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani de o societate autorizată de ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) şi constă în verificarea funcţionării corecte şi sigure a centralei termice. Funcționarea în condiţii incorecte a unei centrale termice duce la uzura pieselor, iar în timp pot apărea disfuncționalități, acestea din urmă ducând la creșterea temperaturii de ardere a gazelor. Astfel, crește consumul de gaze și, implicit, costurile vor fi majorate.

În general, în cadrul verificării tehnice periodice este probată integritatea aparatului și a menținerii condițiilor inițiale de instalare, este reglată instalația de ardere în scopul realizării unei arderi complete, sunt analizate gazele arse și încadrarea valorilor în limitele admise, este verificată funcționarea corectă a dispozitivelor de control, plus alte verificări aplicabile în conformitate cu condițiile tehnice prevăzute în livretul aparatului. Dincolo de verificarea tehnică periodică a centralei termice, obligatorie prin lege, o revizie efectuată periodic este indicată pentru a crește durata de viaţă a sistemului.

Alegerea centralei termice potrivite

Conform Jetrun, reprezentant oficial Wolf Heiztechnik în România, costurile mai ridicate ale unei centrale în condensare față de o centrală clasică provin în primul rând din utilizarea unei tehnologii diferite, investiția inițială într-o centrală în condensare fiind cu cel puțin 30 % mai mare față de o centrală clasică. O centrală în condensare are durată medie de funcționare de 15 ani față de o centrală convențională, care are durată medie de funcționare de 8 ani. Centralele în condensare sunt mai eficiente, iar astfel diferența pentru investiția inițiala poate fi recuperată in aproximativ 5 – 6 ani.

Iată cinci modele de centrale termice pe care vi le recomandăm:

1. Centralele Wolf sunt dotate cu soluții și servicii inteligente, cum ar fi diagnosticarea online de la distanță, operarea prin conectivitate la rețeaua locală cu ajutorul unui smartphone, tabletă sau PC, autocalibrarea combustibilului. Centralele Wolf, certificate „Blue Angel” (o recunoaștere a eficienței sporite și impactului redus asupra mediului), sunt în special cunoscute pentru construcția specială a camerei de ardere care se poate rabata pentru curățare și mentenanța fără a fi necesară golirea circuitului hidraulic. Pentru utilizator, dimensiunile reduse, posibilitatea de montare fără spații laterale, carcasa izolată termic și fonic sunt avantaje foarte importante.

Centrala-in-condensare-murala-CGB2-ambient

Utilizatorul poate monitoriza și controla online toți parametrii centralei, inclusiv temperatura interioară și exterioară. Prin intermediul conectivității la rețeaua de internet poate accesa serverul Wolf și primi asistență online, poate obține o diagnosticare a centralei termice, iar aceasta din urmă poate fi conectată cu alte sisteme de ventilație sau solare.

Noile centrale termice în condensare pe gaz de la Wolf sunt disponibile în 3 variante de putere – 14, 20 și 24 kW. Centralele termice în condensare CGB-2 utilizează optim energia și sunt foarte ușor de utilizat. Ceea ce face aceste aparate speciale este controller-ul electronic adaptiv care reglează automat arderea în funcție de calitatea gazului. Designul compact, camera de ardere pivotantă, structura simpla și accesibilă ușurează intervențiile de service.

2. Centrala murală Clas Premium Evo este o nouă soluţie pentru confortul casnic, care integrează gama de centrale în condensare, tehnologia inovatoare în măsura să reutilizeze energia gazelor de ardere, crescând eficienţa termică şi micşorând noxele eliminate. Clas Premium Evo are design inovator şi dimensiuni mici, care o fac potrivită pentru orice tip de mobilier. Centrala cu afişaj LCD multifuncţional, cu iluminare, oferă protecţie anti-îngheţ, anticalcar şi antiblocare a pompei, precum si posibilitatea de conectare la un sistem solar.

class
Clas Premium Evo

3. Noua gamă de centrale murale cu cameră etanşă şi tiraj forţat cu boiler încorporat de 60 litri din oţel inox de la Immergas cuprinde trei versiuni cu putere termică nominală de 24, 28 şi 32 kW. Producţia de apă beneficiază de acumularea iniţială şi de debitul în serviciu continuu, oferit de puterea maximă a centralei. Seria ZEUS Superior kW oferă o soluţie optimă pentru instalaţiile în care sunt prevăzuţi mai mulţi consumatori simultan. Aceste centrale sunt caracterizate în plus de circulaţia majorată în circuitul primar. Totodata trebuie menţionată posibilitatea conectării cu Super Comanda la distanţă Amico şi sonda externă (ambele opţionale), care permit gestionarea, controlul şi programarea de la distanţă a centralei, optimizând funcţionarea acesteia prin termoreglare climatică.

zeus
ZEUS Superior 32 kW

4. Cazanul mural în condensaţie, pe gaz, Vitodens 050-W de la Viessmann asigură confort în privinţa încălzirii și preparării apei calde menajere, cu un raport preţ-calitate avantajos. O gamă cuprinzătoare de accesorii face Vitodens 050-W adecvat în aceeași măsură, atât pentru construcţii noi, cât și pentru modernizare. Acesta este disponibil în două variante de putere (6,5 până la 24 și 8,8 până la 33 kW) pentru încălzire și preparare de apă caldă menajeră cu preparator instantaneu de apă caldă menajeră integrat. O automatizare electronică a circuitelor cazanului, pentru funcționare comandată de temperatura de ambianţă și de temperatura exterioară și un termostat de protecţie la îngheţ sunt integrate în cazanul Vitodens 050-W. Senzorul pentru temperatura exterioară este disponibil ca accesoriu.

vitodens
Vitodens 050-W

5. Tehnica condensației reprezintă un pas foarte important în utilizarea rațională a energiei, înregistrând avantaje semnificative în exploatarea resurselor naturale si protejarea mediului înconjurator. Centrala termică 65kW Vaillant ecoTEC plus VU OE 656/4 – 5 ajunge la o eficiență a arderii superioară aparatelor de încălzire convenționale, realizându-se în acest fel o economie de combustibil de aproximativ 15-16%. Microcentrala murală de tip ecoTEC plus utilizată la incalzire, cu puterea de 65 kW, funcționează pe gaze naturale, cu tiraj fortat. Pentru prepararea apei calde menajere aceste aparate pot fi cuplate cu boilere Vaillant de tip VIH. Introducerea sistemului Aqua-Condens face posibilă utilizarea tehnicii condensației chiar și atunci când se realizează încarcarea boilerului.

65kW Vaillant ecoTEC plus VU OE 656/4 - 5
65kW Vaillant ecoTEC plus VU OE 656/4 – 5

 

 

Autor: Alina Boicu

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here