Primula – floarea cea colorată pentru diferite aranjamente

0

Micuțe și colorate, înveselind orice curte și pervaz, primulele se află în plină perioadă de înflorire. De la roz, roșu și galben, la alb, portocaliu și mov, primulele au aproape toate culorile curcubeului.

Cele peste 400 de specii din genul Primula sunt plante erbacee, perene, cu frunze așezate în rozetă, cu flori de multe ori tubulare, în formă de clopot sau de pȃlnie. Ele se întȃlnesc aproape în totalitate în emisfera nordică, multe dintre specii fiind originare din zona Munților Himalaya.

Numele de Primula vine din latină și înseamnă prima, amintind că acestea flori sunt dintre primele ce apar primăvara.

Primula-cultivare

Hibrizii de Primula care se vȃnd în florării și piețe, preferă zonele luminoase, dar nu expuse direct razelor de soare, un sol umed și bogat în nutrienți și temperaturi sub 20 de grade.

Verificați eticheta plantei la cumpărare pentru a vedea dacă specia achiziționată are cerințe speciale referitoare la lumină. Unele preferă zone cu semi-umbră.

Primula se înmulțește prin semințe care se acoperă cu puțin pămȃnt și din care răsar plăntuțe cam în două săptămȃni. Dacă plantați în interior, rețineți că puteți să mutați primulele afară după apariția primelor trei frunzulițe. Păstrați o distanță de 10-15 cm între plante.

În timpul verii, udați plantele pentru a le ajuta să supraviețuiască perioadelor de secetă. Ca să păstrați un aspect cȃt mai proaspăt și ca să prelungiți perioada de înflorire, îndepărtați frunzele și florile uscate.

Atenție! Unele specii de primule conțin în frunze, substanțe care generează iritații ale pielii, de ex. Primula obconica și Primula malacoides.

Primulele în aranjamente de grădină

Primulele se pot așeza pe lȃngă borduri, se pot combina cu alte flori de primăvară, cu decorațiuni din pietre, pot colora pajiștea sau malurile unui pȃrăiaș ce străbate grădina.

Prețurile variază în funcție de specie, de ex. un plic cu 15 semințe de Primula acaulis costă 34 lei pe www.bakker.com

Autor: Dana Canari – Biolog

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here