Reconversia spaţiilor- o soluţie spectaculoasă

0

Hale industriale transformate în galerii de artă sau cluburi de noapte, grajduri care au devenit case de vacantă,  fabrici convertite în apartamente sau lofturi şi chiar biserici în restaurant sau magazine, majoritatea cu un ambient în stil industrial – reconversia spaţiilor face apel la inventivitatea şi originalitatea arhitecţilor şi designerilor, care obţin deseori rezultate deosebit de spectaculoase.

Anul trecut, și turnul de apă din Hamburg – Schanzenturm, cel mai mare din Europa, a fost transformat în hotel

La noi, reconversia vilelor interbelice în restaurante sau chiar în spaţii de birouri este deja un fapt banal. Chiar dacă, deseori, rezultatele sunt mulţumitoare, rămâne totuşi regretul că păstrarea destinaţiei iniţiale, cu ambientări pe măsură, ar fi fost ideală. Cele mai spectaculoase reconversii sunt reprezentate de acele spaţii lăsate în paragină şi care nu mai pot avea funcţionalitatea iniţială. Să ne aducem aminte de ediţia de acum doi ani a Târgului de artă contemporană Art Safari, găzduită de clădirea Ciclop de pe Bulevardul Magheru, care a devenit (pentru o scurtă perioadă de timp, cât a durat manifestarea) o galerie de artă avangardistă.

Holul hotelului din Koln, clădire ce adăpostea turnul de apă

 

Un interesant exemplu privind reconversia spaţiilor este oferit de oraşul Köln. În anul 1985, arhitectul Konrad L. Heinrich a început transformarea turnului de apă din oraş într-un hotel, reconstrucţia fiind finalizată în 1990. Rezultatul este unul deosebit, atât la exterior, cât şi la interior, datorită formei rotunde şi structurii integrale din cărămidă. Forma clădirii a impus-o pe cea a ferestrelor, care sunt foarte înalte şi rotunde. La interior, holurile şi camerele au decoruri exclusiv din cărămidă şi aceleaşi forme atipice, rotunde, ce prezintă un interes sporit, mai ales datorită jocului de lumini.

În centrul oraşului, o catedrală este acum hotel, parterul găzduind şi un concept store. Arhitectura conferă spaţiului nou creat o eleganţă aparte, mai cu seamă că este combinată cu lucrări de artă modernă.

 

 

Apartament în hotelul din Koln. Se observă amenajarea pe rotund

 

Apartament în hotelul din Koln. Se observă amenajarea pe rotund

 

Apartament în hotelul din Koln. Se observă amenajarea pe rotund

O casă muzeu dintr-o şură bănăţeană

Desigur, interesează mult şi reconversiile care au ca rezultat locuinţe. Iată un exemplu interesant. În apropierea Capitalei, în plin cadru natural, te întâmpină o casă de tip cottage cu un  horn impresionant. Corpul principal a fost o şură bănăţeană transformată în locuinţă de foştii proprietari, extinsă şi renovată între anii 1962 şi 1968(!). Interiorul rustic, datorat grinzilor de lemn la vedere, a reprezentat cadrul ideal pentru o colecţie excepţională de pise rare şi decoraţii de artă. Aici se află Muzeul memorial „Aurel şi Maria Avramescu”.  Clădirea şi colecţia au fost donate Academiei Române care le-a preluat efectiv în 1994

Casa Muzeul memorial „Aurel şi Maria Avramescu”, exterior

 

Casa Muzeul memorial „Aurel şi Maria Avramescu”, exterior

Interesantă este şi structurarea interiorului. La parter se găsesc: un hol, o bibliotecă, un dormitor, un culoar, sufrageria, bucătăria şi cămara, un vestiar şi o baie. Printr-o scară îngustă se ajunge la etaj, unde există o logie, o cameră cu balcon de lemn, un dormitor mansardat şi o baie. Încăperile principale au ca rezerve sobe din faianţă (din secolele XVII-XVIII), iar holul dispune de un şemineu de dimensiuni mari.

 

Casa Muzeul memorial „Aurel şi Maria Avramescu”, interior

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here