Rețetă de weekend din bucătăria croată: Gibanica

0

Revenim cu reţeta de weekend şi în această săptămână. După ce săptămâna trecută v-am făcut o introducere în bucătăria germană, astăzi vă invităm să coborâm mai spre sud, pe ţărmul estic al Adriaticii, şi să învăţăm o reţetă din Croaţia.

Bucătăria croată este extrem de bogată în influențe din diverse spații culturale, lucru care se datorează istoriei tumultoase a acestei țări. Despre felurile de mâncare croate se spune că sunt interpretări ale rețetelor tradiționale din țările cu care au intrat în contact de-a lungul vremii. Astfel, aici găsim influențe italiene, turcești, austriece, ungurești etc.

Ingrendientele preferate ale croaţilor

Diferențele mai mari în materie de gastronomie din interiorul Croației se văd între partea maritimă și continentală a țării. Astfel, pe malul Mării Adriatice sunt frecvent întâlnite în rețete fructele de mare, scoicile, peștele, pastele făinoase, salatele mediteraneene, aici făcându-se simțite influențele italienești. În partea estică a Croației influențele turcești şi balcanice își spun cuvântul: preparatele din carne şi condimentele sunt folosite din plin. Dar şi Nordul are specificul său, gastronomia croată din această zonă asemănându-se celei austriece: cărnurile afumate şi varza acră sunt foarte populare.

Gibanica- plăcinta croată cu brânză, mac, mere și nuci

Gibanica este o prăjitură cu brânză dulce și ouă cu origini în Serbia, răspândită și adaptată apoi în aproape toată regiunea balcanică. În funcție de zonă, umplutura pentru Gibanica variază, aceasta poate conține spanac, carne, urzică, ceapă și cartofi. În Croația, aceasta a devenit un soi de plăcintă cu patru straturi straturi de umpluturi diferite ce conțin brânză proaspătă, mac, mere și nuci.

gibanica-reteta-bucatarie-croatia

Ingrediente:

Pentru această prăjitură avem nevoie de 10 foi de ștrudel.

Ingrendiente umpluturi:

Umplutura I

Nuci măcinate- 250 g

Zahăr pudră- 110 g

Lapte- 150 ml

Umplutura II

Brânză dulce- 500 g

Ouă- 2

Zahăr- cam 2 linguri

Coajă rasă de lămâie- cca. o linguriță

Stafide (înmuiate în puțin rom)- 50 g

Vanilie

Umplutura III

Mere- 5

Scorțișoară-  ½ linguriță

Zahăr- cam 2 linguri

Umplutura IV

Mac măcinat- 300 g

Lapte- 300 ml

Zahăr- cam 3 linguri

Scorțișoară

Ingrendiente pentru uns foile:
Ouă- 3

Zahăr- 300 g

Ulei- 200 ml

Smântână- 200 g

Griș- 3 linguri

Praf de copt- un plic

Citește și: Soluţii geniale pentru depozitarea pantofilor în holul de la intrare

 

Mod de preparare:

Pentru prima umplutură amestecăm nucile cu lapte și cu zahărul pudră.

Pentru cea de-a doua, brânza o amestecăm cu zahărul, cu ouăle, peste care adăugăm vanilia, coaja de lămâie și stafidele înmuiate înainte în puțin rom.

 Pentru a pregăti a treia umplutură decojim inițial merele și apoi le dăm prin răzătoare, peste ele adăugăm zahărul și scorțișoara apoi amestecăm (nu e o problemă că merele lasă zeamă pentru că prăjitura se servește mai suculentă, nu uscată).

În fine, pentru ultima umplută, macul în amestecăm cu zahărul, scorțișoara și laptele pregătit.

Amestecul de uns foile în facem în următorul fel: batem ouăle spumă amestecate cu zahărul, după care adăugăm treptat uleiul, smântâna, grișul și plicul de praf de copt.

Tava se unge cu unt, se pune prima foaie, peste ea prima umplutură și o întindem uniform pe toată suprafața. Continuăm așa până la ultima umplutură și deasupra ei punem ultima foaie de aluat, iar umplutura rămasă, o punem deasupra acestei ultime foi. Înțepăm în câteva locuri plăcinta și o punem în cuptorul încins la 170°C. O ținem acolo timp de 40-45 de minute.

gibanica+reţetă+8+straturi

Pentru cei care au mai mult timp la dispoziţie, puteţi face această plăcintă în opt straturi, împărţind în două cele patru umpluturi.  Oricum ar fi, noi vă spunem poftă bună şi aşteptăm să ne împărtăşiţi părerile dumneavoastră!

Surse foto: www.hrt.hr, www.saveur.com, www.krasotabalkan.ru

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here