Rețetă de weekend din bucătăria spaniolă: Crema Catalană

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe 12 octombre spaniolii sărbătoresc Ziua Hispanității sau Ziua Națională, semnificând momentul în care Cristofor Columb pășea acum 524 de ani, pentru prima oară, pe pământ american. Cu această ocazie, rețeta noastră de weekend din această vineri va fi una din Spania.

Bucătăria spaniolă este cunoscută ca fiind una extrem de diversă datorită diferențelor geografice din această țară, dar și a diferențelor culturale, pe teritoriul spaniol locuind 17 naționalități diferite. Cu toate diferențele însă, specificul mediteranean unifică această bucătărie.

Cele mai populare ingrediente

Peste fondul mediteranean cu ingredientele sale specifice, în gastronomia spaniolă regăsim influențe evreiești, maure (totuși carnea de porc e populară la spanioli) și ingredientele descoperite în America și importate în Europa- cartofi, fasole, roșii, piper etc. Uleiul de măsline este unul dintre ingredientele de  bază folosit de gospodine, alături de diversele sortimente de pește, fructe de mare și de portocale. Legumele folosite la gătit trebuie să fie proaspete (cumpărate din piață!). Printre condimentele cele mai populare se numără rozmarinul, usturoiul, șofranul și ardeiul roșu picant.

Crema Catalană- „verişoara nobilă” a cremei de zahăr ars

Se spune despre această rețetă a luat naștere din… greșeală și culmea, nici măcar nu în Spania, ci la Cambridge, prin secolul al XVII-lea. Legenda spune că nişte măicuţe de la o mănăstire din regiune aşteptau vizita unui episcop, pregătind o budincă ca să-l întâmpine. Aceea ieșind prea lichidă, ca să remedieze situația, măicuțele au adăugat deasupra un strat de zahăr caramelizat. Când a gustat din budincă, episcopul a exclamat „Crema!”, cuvânt care înseamnă „cremă”, dar în spaniolă aceasta înseamnă și „arde!”. Și așa a rămas numele acestui desert.

reteta-crema-catalana-2

Ingrediente (pentru 4 porții):

500 ml de lapte

4 gălbenușuri de ou

100 g de zahăr

20 g de amidon

Coajă rasă de lămâie și portocală

1 baton de scortișoară

2 linguri zahar (pentru caramelizare)

Citește și: Pâinea veche transformată în desertul preferat al prințesei Diana

 

Mod de preparare:

  1. Laptele, împreună cu coaja de lămâie, portocală și cu scorțișoara se pune la foc mic până când pe marginea vasului începe să apară spumă. După aceasta, vasul se ia de pe foc și compoziția se mai lasă încă 10 minute la infuzat, cu un capac deasupra.
  2. Se bat bine gălbenușurile cu zahărul până se obține o cremă mai deschisă la culoare, iar apoi se adaugă peste ele amidonul, omogenizându-se compoziția.
  3. Laptele trebuie strecurat și turnat cât este încă fierbinte peste gălbenușuri. Acesta se toarnă foarte încet, în fir subțire, amestecând continuu compoziția respectivă.
  4. După aceasta, într-o crăticioară, compoziția se pune la foc mic, amestecând-o continuu cu telul, 10-15 minute, până când începe să se lege și devine vâscoasă. Ca să testați dacă e gata, luați puțină compoziție într-o lingură și dacă după ce crema a curs, pe lingură rămâne ca o peliculă subțire, înseamnă că e numai bună (țineți focul mic, nu încercați să grăbiți această etapă!).
  5. Apoi, vasul se ia de pe foc și se amestecă cu mișcări rapide timp de un minut.
  6. Crema se toarnă în 4 vase, se lasă la răcit, apoi se vasele se pun la frigider pentru câteva ore.
  7. Când e gata, înainte de servire, presărați un strat subțire de zahăr deasupra, apoi caramelizați-l cu torța pentru bucătărie.

crema-catalana

Cum o mâncăm?

Această budincă poate fi servită cu fructe ca zmeura, murele sau afinele.

Poftă bună! Să ne spuneți dacă v-a plăcut!

Surse foto: www.bindidessert.it, www.wikipedia.org, www.kexuelife.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here