Iarbă ornamentală: schimbă aspectul grădinii cu !

0

Iarba ornamentală oferă aspect plăcut oricărei grădini și având în vedere că este rezistentă la caniculă sau secetă, nu ridică mari pretenții în ceea ce privește îngrijirea și oferă diversitate la capitolele înălțime, culoare și textură, nu trebuie trecută cu vederea. Există diferite tipuri de ierburi ornamentale, unele specifice anumitor clime, altele potrivite pentru orice regiune, și pot înlocui cu succes diverse soiuri de plante în grădină. Cele mai multe ierburi preferă solurile uscate și locurile însorite, putând fi plantate direct în curte sau crescute în ghiveci. Unele ierburi ornamentale sunt spectaculoase vara, în timp ce altele sunt mai frumoase toamna și iarna.

Soiurile înalte, precum Pampas (alb sau roz), Carex testacea, Muhlenbergia dumosa, Panicum virgatum, Helictotrichon sempervirens, Miscanthus sinensis și bambusul japonez au aspect exotic, ușor de integrat în orice peisaj. Sedum, de exemplu, este o iarbă decorativă suculentă, care poate fi folosită atât în grădini, cât și în curți interioare sau chiar pe acoperișuri și în locul peluzei. Iarba ornamentală purpurie (Eragrostis spectabile) are inflorescență roșie și poate fi plantată în orice tip de sol, fiind rezistentă la temepraturile iernii. Înflorește în august și octombrie. Helictotrichon sempervirens este o iarbă deosebită, în primul rând datorită coloritului – firele au nuanțe verzi-albăstrui, iar în al doilea rând datorită modului de creștere – se dezvoltă într-o tufă mică, din care cresc fire drepte, aurii. Pampas (Cortaderia Selloana) este considerată una dintre cele mai reușite ierburi ornamentale. Este ușor de combinat cu alte soiuri, dar arată excelent și plantată ca grupuri de sine stătătoare.

iarba2

Soiurile de iarbă pitică, precum festuca sau barba șarpelui, sunt ideale pentru a completa straturile cu flori sau pentru a acoperi zonele lipsite de vegetație din grădină. De asemenea, poți crea modele originale lăsând să crească mici tufe între dalele din piatră. Iarba ornamentală este recomandată și pentru grădina de zarzavat, iar dacă îți plac păsările și vrei să le atragi în curte, poți planta arbuști pitici în care ele își vor face cuiburi. În funcție de tipul ierburilor, nevoia de apă diferă de la un caz la altul. Iarba ornamentală uscată poate fi folosită atât pentru decorul exterior, cat și în interior.

Cultivarea din semințe poate fi o metodă mai bună de creștere decât mutarea și replantarea deoarece rădăcinile ierburilor decorative tind să fie foarte puternice și greu de scos. Plantarea se face primăvara, direct în pământ, însă în ghivece o poți cultiva oricând; dacă ții recipientele afară, nu planta iarba când e ger. În general, aceste plante sunt afectate de puține boli, dar este recomandat să pulverizezi apă pentru a îndepărta afidele când este cazul.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: bloombety.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here