Sfaturi pentru îngrijirea orhideelor

0

Orhideele sunt printre cele mai populare flori de apartament. Familia Orchidaceae, cea mai diversificată și răspândită dintre familiile de plante superioare, conține peste 30.000 de specii care pot fi găsite în aproape orice mediu, mai ales în regiunile tropicale și subtropicale.

Florile rafinate ale orhideelor sunt monocrome, dungate sau pătate și pot trăi de la o săptămâna la patru luni, în funcție de specie. Cel mai des cultivate în apartament sunt epifitele (care trăiesc în scorburile copacilor sau pe arbori). Litofitele trăiesc pe stânci, iar orhideele terestre cresc în zonele cu climă temperată – Papucul Doamnei este un exmplu de orhidee din România.

PUB: Am descoperit un super televizor Samsung pe e-MAG redus cu 1200  lei. Vezi și tu despre ce e vorba

Unul dintre factorii importanți pentru înflorirea orhideelor este lumina, iar pervazele sunt cel mai bun loc pentru a așeza aceste flori. Important este, însă, să nu le expui la soare, pentru că nu au nevoie de lumină directă. Orhideele care nu primesc lumină suficientă vor avea frunzele verde închis.

Udatul excesiv duce la moartea orhideelor. Cele mai multe varietăți preferă o perioadă de ariditate între două perioade de umiditate, iar apa se toarnă până când curge pe partea cealaltă a ghiveciului. Atenție, dacă planta este udată cu apă mai rece de 10 grade Celsius, rădăcinile vor muri. De asemenea, apa nu trebuie să pătrundă între frunzele de la bază plantei, deoarece acestea vor putrezi. Udarea se poate face și prin scufundarea vasului în apă, circa 10 minute; acesta trebuie lăsat apoi să se scurgă înainte de a așeza ghiveciul pe un suport.

orchid2

Orhideele iubesc umiditatea. Pentru că iarna aerul din apartament este uscat, orhideele ar trebui așezate pe tăvițe cu pietriș ceramic peste care se toarnă apa. Ghiveciul va sta deasupra, însă nu trebuie să ia contact cu apa.

Este de preferat ca vasele în care sunt culitivate orhideele să fie transparente, deoarece rădăcinile au nevoie de lumină. Transplantarea (schimbarea ghiveciului și a pământului) se face la 1-2 ani, de obicei între lunile februarie și august, când orhideele produc rădăcini noi. În momentul transplantării, ghiveciul trebuie curățat, iar rădăcinile clătite cu apă călduță. După mutarea într-un vas mai mare, care să permită bună aerisire a rădăcinilor, orhideea nu trebuie udată mai devreme de 10 zile.

Fertilizanții se aplică o data pe săptămâna, când plantă este în creștere, iar fertilizarea trebuie redusă când orhideea ajunge la maturitate și oprită în perioada iernii. Atenție, fertilizarea nu trebuie făcută imediat după schimbarea pământului plantei.

PUB: Am descoperit un super televizor Samsung pe e-MAG redus cu 1200  lei. Vezi și tu despre ce e vorba

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: mavic.blogspot.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here