Sistemul de iluminat al locuinței, între artă și decor

4

Sistemul de iluminat al locuinței este foarte important, acesta contribuind la crearea unui mediu cât mai plăcut. Lumina poate fi ori naturală, ori artificială, iar înainte de a proiecta sistemul de iluminat al locuinței, trebuie observat dacă în fiecare încăpere este suficientă lumina naturală, dar și cum aceasta evidențiază sau ascunde anumite zone.

Lumina naturală poate fi completată cu artificial și, la rândul ei, lumina artificială se clasifica în generală sau de fond (cade transversal pe mobilă), dirijată (diferențiază centre de interes și reglează nivelul general de luminozitate), decorativă sau ambientală (personalizează culoarea mobilierului, subliniind culoarea fiecărei piese), spun specialiștii de la Menatwork.apartament22

Cea mai importantă cameră a unei locuințe, mai ales din punct de vedere al sistemului de iluminat, este livingul, sau sufrageria, după terminologia mai veche. Deoarece această cameră îndeplinește mai multe funcții, fiecare dintre acestea trebuie să aibă un mod particular de iluminare. În primul rând, este vorba de iluminatul general, care poate fi făcut cu ajutorul plafonierelor, corpurilor aplicate pe pereți sau scafe de lumină. În același timp, mobilierul destinat relaxării, sau locul unde este servită masa (dacă este cazul) dar și cel de lectură, fiecare trebuie să fie iluminate independent.

Corpurile de iluminat folosite pot fi clasificate în mai multe categorii:

Corpuri suspendate – acestea se folosesc sistemul de illuminat general și pot avea tijă fixp sau reglabilă.Votează cel mai bun obiect de design al anului

Spoturi – au capacitatea de a se roti, direcționa și înclina. Acestea pot aduce efecte speciale de iluminat, de exemplu pe un anumit perete, sau pot fi folosite pentru umbre pe diferite suprafețe, de exemplu draperii. În același timp, pot fi orientate spre canapea sau fotolii, asigurând un sistem de iluminat necesar pentru lectură, de exemplu. Spoturile se pot încastra în mobilier sau pe un tavan fals și pot crea multe efecte.

 

Corpurile de iluminat cu picior – aici sunt încadrate veiozele, lampadarele sau lămpile de birou. VeiozePentru living, cele mai indicate sunt lampadarele, deoarece scot în relief decorațiuni, ornamente, obiecte de decor. Au mai multe forme sau dimensiuni și au diferite opțiuni de orientare, în funcție de materialele din care sunt făcute.

Aplicele – scot în evidență anumite părți ale unei camere sau elemente decorative, tocmai pentru asta fiind recomandate de specialiștii de la Menatwork. Acestea „induc o lumină de accent”, cu o intensitate redusă și relaxantă. Întrerupătorul poate fi pus pe perete sau integrat în corpul de iluminat, pecare pot fi puse becuri economice cu halogen sau incandescente.

 

Amplasarea corectă a sistemului de iluminat

Este foarte importantă amplasarea corectă a sistemului de iluminat. Astfel, conform specialiștilor, amplasamentul ideal pentru lămpi este la o treime din înălțimea interioară a camerei, dimensiune care este, în general, de 90-100 cm. Dacă iluminatul trebuie să fie direct, lampa trebuie suspendată de tavan astfel încât să atârne până la o șesime din înălțimea interioara a încăperii. Daca este dispersat, înălțimea necesară poate fi de un sfert sau o cincime din înălțimea interioară.

În cazul în care iluminatul este indirect, înălțimea ideală a lămpii este o treime sau jumătate din înălțimea interioară a încăperii de la tavan.

Tablou pus în valoare de o sursă bine amplasată. Sursa foto: Faro Barcelona
Tablou pus în valoare de o sursă bine amplasată. Sursa foto: Faro Barcelona

În același timp, corpurile de iluminat pot scoate în evidență obiectele de decor, tablourile, dar, în același timp, creeaza și ambianță. Acestea pot combina lumina candelabrelor sau a spoturilor cu cea a lămpilor de masă. Astfel, pot accentua piesele sau decorurile camerei, concentrând lumina pe ele, de exemplu o piesă de mobilier deosebită sau o colecție. Iar un spot pus desupra unui tablou crește exponențial valoarea acestuia.

 

 

 

Sursa: Menatwork

 

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here