Smochinul: pomul din ghiveci care rodește de două ori pe an

0
smochin proaspat

Fructele delicioase şi foarte dulci ocupau un loc important în multe culturi din întreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau că acestea reprezintă un dar de la zeul fertilităţii. Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conţinutului de minerale şi de vitamine.

Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer înalt de 3-4 metri, originar din Orientul Mijlociu și bazinul Mediteranei. Deși face parte din vegetația specifică regiunilor mai calde, smochinul poate fi cultivat și la noi în țară, în regiunile în care temperaturile nu sunt foarte scăzute iarna.

smochin uscate

Cultivarea smochinului în Romania

Chiar dacă face parte din vegetația specifică regiunilor mai calde, cultivarea smochinului în România se practică de foarte mult timp, fiind introdus de greci și romani mai întâi în zona Dobrogei. Smochinul a rămas din păcate până astăzi o plantă cultivată doar de amatorii de plante exotice sau admiratori.

Citește și: Toamna- momentul potrivit pentru a planta trandafiri

Condiția să ai un smochin frumos chiar în grădina ta este să îl protejezi de frig, învelindu-i coroana cu folii de plastic, frunze uscate, iarbă uscată sau paie. Desigur, smochinul poate fi plantat și într-un ghiveci de dimensiuni mari, care poate fi mutat iarna în interior.

   smochin ghiveci

Îngrijirea smochinului

Smochinul se cultivă fie ca tufă, fie ca pom cu semitrunchi. Cultivarea smochinului face ca pomul să  rodească din al doilea an de la plantare, deși prima recoltă eficientă se obține abia după 4-5 ani.

În condițiile de climă ale țării noastre, smochinul ne oferă 2 recolte pe an – una în primăvară-vară (iunie-iulie) și alta în toamnă (septembrie-octombrie).

smochin ramura

Smochinul are nevoie de cel puțin 8 ore/zi de lumină ca să rodească abundent și constant. Dacă este umbrit, fructele se formează greu și nu apucă să se coacă până în toamnă. Dacă îl plantați în grădină, evitați locurile înghesuite, ideal este un spațiu liber, deschis, mărginit la un capăt de un perete sau un alt adăpost care să îl protejeze de vânt.

Este o specie longevivă, cu perioadă de rodire de 60-70 ani.

pom-smochine

Chiar dacă este o specie care suportă bine seceta, producția crește și este de bună calitate dacă este irigat.

Nu duceți mâna la ochi atunci când efectuați tăierile!

În mod normal, smochinul nu are nevoie de tăieri de fructificare. Singurele tăieri care sunt admise sunt cele de corecție a coroanei. E bine să optați pentru forma de tufă întrucât prin tăieri de corecție puteți avea o tufă echilibrată, iar recoltarea se va face mult mai ușor. Când îi tăiați lăstarii, trebuie să aveți grijă să nu puneți mâna la ochi sau la gură pentru că seva plantei este toxică.

De asemenea, trebuie să îndepărtați animalele de casă din preajma pomului, mai ales în momentul tăierii, și să feriți copii mici de contactul cu crengile tăiate.

Surse foto: www.pinterest.com, homecooking.about.com, blogs.naturalnews.com, www.azurestandard.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here