Știați că în România nu avem nicio casă pasivă?

0

Cel puțin așa susține un oficial al producătorului de vată de sticlă URSA. Sorin Pană, director comercial al URSA România, spune că sunt câteva case test care au caracteristici pasive, dar care nu sunt locuite. Acesta explică faptul că în țara noastră sunt totuși case care sunt foarte bine izolate, dar nu pasive. Chiar și așa, în țara noastră nu există mai mult de 2000 de case care să fie foarte bine izolate. O casă pasivă asigură un climat interior confortabil atât iarna, cât și vara. Astfel, nu este nevoie de surse convenționale de încălzire și răcire.

Sorin Pană, URSA România: în țara noastră nu se înțelege că, în construcții, „ieftin” înseamnă de fapt „scump” în timp

Reprezentanții URSA spun că în România nu există o cultură a eficienței energetice și asta se vede și în vânzările de material izolant premium pentru acoperișuri. Românii caută cel mai ieftin material fără a fi conștienți că „ieftin” în zona construcțiilor înseamnă de fapt „scump” în timp. Sorin Pană povestește că în ultima lună a primit o solicitare de la un client pentru 25.000 mp de vată superpremium – URSA SF 34. Acesta explică solicitarea primită la URSA România prin faptul că investitorul, care nu este român, vine dintr-o țară cu tradiție în eficiență energetică, și a cerut în primă fază realizarea unor calcule de eficiență energetică. Ulterior s-a decis că produsul de care avea nevoie era tocmai vata URSA SF 34, un produs superpremium. Valoarea de catalog a comenzii catalog a fost de 180.000 euro.

Sorin Pană: Când o mansardă este bine izolată, atunci confortul nu este numai termic, ci și fonic. Și asta mai ales dacă ai țiglă din tablă pe acoperiș

O astfel investiţie în izolarea unei clădiri de tipul celei menționate mai sus, deşi mare, poate fi recuperată în mai puţin de 5 ani. “Pare greu de crezut că poţi recupera banii aşa de repede, însă trebuie ţinut cont că facturile vin mult mai mici atât vara, când nu se mai foloseşte aerul condiţionat, cât şi iarna, când e evident pentru oricine urcă într-o mansardă că aceasta este izolată bine. Confortul nu este numai termic, ci şi fonic. Acesta din urmă, deşi neluat în seamă de marea majoritate a oamenilor, devine o mare problemă după câţiva ani, mai ales dacă pe casă se află ţiglă din tablă”, precizează Sorin Pană.

CasoTeca îți arată ce înseamnă o casă pasivă și cum se construiește ea în Norvegia

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here