Stiluri la modă: Ce trebuie să ştii despre stilul eclectic

0

La fel ca în arhitectură, și în designul interior sunt numeroase stiluri pe care le poți folosi atunci când vrei să-ți amenajezi locuința. De la stilul rustic și cel retro, la cel gotic sau minimalist, poți personaliza casa în funcție de preferințele tale. CasoTeca îţi prezintă stiluri la modă: ce trebuie să ştii despre stilul eclectic.

Probabil că ai auzit din ce în ce mai mult vorbindu-se de stilul eclectic în amenajările interiorare. Și nu mai departe de sfârșitul anului trecut, revista Elle Decoration a acordat un premiu pentru cea mai bună amenajare a unei locuințe private. Iar stilul adoptat de designerii dela Ezzo Design a fost cel eclectic.

Designerii au amenajat un apartament de 120 de mp dintr-un bloc nou din Timișoara. Lumina retro, melancolică a fotografiilor ne introduce discret într-un scenariu eclectic unde nu numai amenajarea, dar și cea mai mare parte a pieselor sunt semnate de echipa Ezzo Design. Canapeaua, măsuțele, lampadarul vintage, din MDF vopsit negru, consola dinspre hol au fost toate realizate pe comandă, după desenele designerilor. Aplicele sunt și ele o creație spontană, ingenioasă, cu becuri Edison. Iată mai jos câteva fotografii.

Stiluri la modă: Ce trebuie să ştii despre stilul eclectic
Stiluri la modă: Ce trebuie să ştii despre stilul eclectic
Stiluri la modă: Ce trebuie să ştii despre stilul eclectic
Stiluri la modă: Ce trebuie să ştii despre stilul eclectic
Stiluri la modă: Ce trebuie să ştii despre stilul eclectic
Stiluri la modă: Ce trebuie să ştii despre stilul eclectic

Totuși, ce este stilul eclectic?

Sticlul eclectic este de fapt o îmbinare a unor concepții eterogene sau chiar opuse și include o varietate de stiluri aduse împreună, prin utilizarea culorilor, a texturilor, a formelor și finisajelor. Nu respectă reguli anume și aduce împreună noul și vechiu, vestul și estul, luxul și modestul. Un spațiu decorat în stil eclectic te invită să folosești obiectele tale decorative, unice și de care te-ai atașat.

Paletade culori poate varia, însă cel mai frecvent se folosesc nuanțe neutre, pentru a ajuta la legarea elementelor. Liniile, finisajele și materialele mobilierului sunt legate cu ajutorul coloritului vopselei sau a țesăturilor. Un aspect eclectic este parția definit de multitudinea de țăsături, fie că sunt cu model sau nu. Se alege de obicei o culoare neutră pentru fundal și adaugă culoare cu ajutorul ornamentelor.

Totuși, să nu ai impresia că folosirea fără nicio regulă a unor obiecte va duce la obținerea unui stil eclectic în amenajarea interioară. Ar putea ieși un dezastru. Libertatea oferită de stilul eclectic poate fi înșelătoare.

De unde vine energia

Eclectismul îți trage energia din contraste. Trucul este să găsești destule elemente comune pentru a crea un astfel de spațiu. Zona de luat masa din imaginea de mai jos aduce o strălucire subtilă și niciun scaun nu se potrivește cu celălat, dar toate au o siluetă puternică și proporții similare.

Cel mai bun mod de a obține un decor eclectic este să alegi câteva obiecte must-have de care să te ancorezi, apoi experimentează cu covoare, opere de artă, lumini, accente sau alte elemente. Pune lumina impotriva întunericului, rusticul în contrast cu elegantul, dar caută oportunități de a crea paralele. Și fii sincer/ă cu tine și nu pune în cameră chiar toate obiectele pe care le îndrăgești.

Un truc: repetiția. Ecourile vizuale, de la culoare la formă, ajută o cameră decorată în stil eclectic să-și găsească ritmul. Uită-te cu atenție la imaginea de mai jos. Zona de living are, în esență, o serie de dreptunghiuri, de la ferestre și opera de artă înrămată, până la mesele de cafea și semnul de epocă pe care scrie cafea. Iar piesele de accent reiterează galbenul strălucitor ca punct focal al camerei.

eclectic2

Alege câteva piese fundamentale pentru a ancora spațiu. Apoi ia în considerare elementele care se poate repeta. Ai un taburet mare și rotund? Atunci folosește-te de cercuri: o oglindă rotundă, un ceas de perete de epocă sau o colecție de globuri de paie. Aruncă apoi câteva forme contrastante pentru echilibru și vei declanșa un amestec perfect de eclecticism.

Iată mai jos câteva imagini cu decor eclecti de unde te poți inspira.

eclectic

eclectic3

eclectic4

eclectic5

eclectic7

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here