Umezeală în casă? Află cum scapi de ea

2

După ce săptămâna trecută am publicat un articol despre cum creștem umiditatea dintr-o cameră, astăzi, la cererea unei cititoare, revenim cu un material despre soluțiile împotriva excesului de umezeală din casă.

Cu toții știm că umezeala excesivă poate să deterioreze mobilierul, parchetul și poate afecta pereții, dar problema cea mai mare pe care o cauzează este igrasia. Mucegaiul de pe pereți, în afara aspectului inestetic pe care-l creează, este un adevărat pericol pentru sănătate, favorizând apariția unor alergii, afecțiuni respiratorii, dureri de cap și chiar depresii. Din acest motiv, în fața unei astfel de situații trebuie luate măsuri serioase.

Vă amintim că pentru a putea controla nivelul de umiditate din casă trebuie în primul rând să-l măsurăm cu ajutorului unu aparat special, numit higrometru (sau umidometru), iar nivelul optim de umiditate variază în jurul procentului de 40-60%. Dacă nivelul de umezeală depășește 60 %, primul pas pentru rezolvarea problemei este depistarea sursei care produce excesul de umezeală. Acestea poate fi cauzată de fisurile din pereți, acoperiș ori ferestre, dar își poate avea sursa și în subsoluri, baie, bucătărie sau poate fi provocată de un sistem termoizolant cu polistiren ampalast în interiorul camerei.

Dezumidificatoare de cumpărat sau de închiriat

Dacă sursa care produce umezeala este mai greu de controlat puteți apela la un dezumidificator. Un astfel de aparat poate fi achiziționat direct dintr-un magazin de profil sau închiriat de la firme specializate. Inițial, aceste aparate aduc temperatura aerului din încăperea afectată la temperaturi joase și astfel absorb umiditatea din aer. După această etapă, acestea încălzesc din nou aerul și îl eliberează în casă la un nivel de umiditatea și temperatură corespunzător.

Citește pe CasoTeca și Cât de rezistent este un grătar la foc și cum se montează?

Soluții chimice antiigrasie

În cazul în care depistați igrasie pe pereții casei dumneavoastră, primul pas pe care ar trebui să-l faceți ar fi să apelați la soluții chimice prin care să îndepărtați mucegaiul (vopsele și soluții antiigrasie). În cazul în care vreți să zugrăviți din nou pereții care au fost deja afectați, curățați bine suprafața cu soluții pe bază de clor sau alte produse speciale și asigurați-vă că aerisiți regulat încăperea respectivă, cel puțin 10-15 minute de două ori pe zi.

Vopsele care ajută pereții să respire

Înainte de a vă apuca de zugrăvit din nou o încăpere care a fost afectată de igrasie, trebuie să știți că există vopsele special create pentru a ajuta pereții să respire. O astfel de vopsea este Aeria GOLD cu Porus X din gama de produse AdePlast. Aceasta are o largă utilizare, putând fi aplicată pe toate suprafețele pe bază minerală, face parte din clasa 1 de lavabilitate, asigură protecție împotriva bacteriilor și este nepoluantă. Această vopsea este o alegere înțeleaptă pentru tratarea problemei despre care discutăm, având capacitatea de a forma, în urma aplicării, o peliculă care nu permite pătrunderea apei din exterior. De asemenea, particulele PORUS X asigură o permeabilitate ridicată vaporilor de apă, lăsând peretele să respire și împiedicând astfel formarea mucegaiului.

aeria-gold-impotriva-umezeala

Așadar, cu atâtea soluții la îndemână, nu lăsați umezeala și mucegaiul să vă afecteze casa și sănătatea!

Sursă foto: www.superdom.ua

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here