Arhitectul Andra Georgescu: “Nu este nimic mai minunat decât să faci din pasiune o meserie” | Interviu

5

Arhitectura este o disciplină sinonimă cu spusele lui Leonardo da Vinci, cel care a scris în însemnările sale, cu un an înaintea morţii, cuvintele cu vibraţie de bronz: „Io continuerò” („Voi dăinui”).

Arhitectura și arta sunt două discipline diferite, dar se contopesc și se completează. Aplicate cu pricepere, rezultatele acestor specializări dau naștere unor creații desăvârșite, opere care vor dăinui peste vremuri.

Se spune că menirea noastră pe pământ este să zidim o casă, să plantăm un copac și să dăm viață unui om.

În cele ce urmează, descoperim împreună o lume a visurilor împlinite, viziunea celor care ne clădesc locuințele, dar și truda din spatele unei cariere de succes.

Am căutat și am găsit răspunsurile legate de responsabilitățile dar și de satisfacțiile meseriei de arhitect, chiar de la un adevărat profesionist, arhitectul Andra Georgescu.

– Ca o scurtă introducere, spune-mi ce părere ai despre mixul dintre artă și arhitectură și dacă acesta poate fi unul de succes?

– Cu siguranță, arhitectura nu poate exista fără artă, iar arta consider că are origini și în arhitectură. Mergând pe stradă, putem vedea arta la fiecare construcție în parte, fie că este o construcție mai veche, fie că este una nouă, o casă reprezintă un cămin, căminul este făcut din artă, să ne simțim acasă.

– Hai să începem să vorbim despre clădirile copilăriei tale și percepția ta asupra arhitecturii lor. Ce poți spune despre acele locuri?

– Deși născută în Câmpina, copilaria mi-am petrecut-o în Urlați, orașul dintre vii. Am crescut efectiv printre conace vechi boierești, am alergat prin rânduri de vii. Fiind o zonă viticolă, și arhitectura din zonă este una specifică. Crame și Conace boierești, cu o arhitectură deosebită mi–au încântat privirea încă de mic copil. La vremea aceea multe erau încă nefolosite, unele în stare bună de conservare, transformate în muzee, altele într-o stare mai proastă. Constat acum cu mare plăcere că între timp au fost consolidate și amenajate, au intrat în circuit turistic. Am avut și eu ocazia să lucrez la unele dintre ele, când încă nu eram pe dreptul meu de semnatură, dar asta a contat mai puțin. Satisfacția a fost să-mi văd visul cu ochii prin ecranul propriului calculator, în timp ce reamenajam un astfel de Conac.

– Arhitectura a fost pasiunea copilăriei, transformată peste ani în profesia pe care o practici?

– Profesia mea este de fapt pasiunea mea. Mă număr printre oamenii norocoși care au ocazia să facă din profesie o pasiune sau invers.

– Care a fost influența părinților asupra deciziei de a alege arhitectura, ca profesie? 

– Sincer, părinții mi-au ales profesia asta. Au fost suficient de inspirați să mă înscrie la un liceu cu profil de construcții. Fiind un spirit liber, îmi place libertatea. Această profesie îmi oferă toată libertatea din lume și în plus, îmi dă ocazia să creez, să inspir și să las în urmă ceva palpabil. Nu pot descrie în suficiente cuvinte  satisfacția pe care mi-o dă această frumoasă meserie.

Care dintre arhitecții consacrați te inspiră?

Desigur că multă lume cunoaște arhitecți consacrați care au lăsat orașe întregi de arhitectură. Eu aș vorbi despre arhitecți contemporani, pe care am avut onoarea să-i cunosc și care efectiv m-au făcut ceea ce sunt astăzi: Arhitect Emil Popa.

Desigur că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Vreau să-i mulțumesc și aici pentru arhitectul pe care l-a creat. De la toți  colegii mei arhitecți am avut și am de învățat. Avem oameni valoroși, arhitecți de valoare. Mă simt norocoasă să mă fi născut în această țară unde avem atât de multă istorie în arhitectură. Este cel mai bun loc pentru a face această profesie, sunt desigur o naționalistă convinsă.

Citiți și Ansamblul medieval al fostei Mănăstiri Apostolache, o bijuterie arhitecturală readusă la viață în județul Prahova | Galerie Foto

– Cauți liniștea și bucuria în lucruri mărunte? Dacă da, care sunt acelea?

– Se spune că ești fericit atunci când te bucuri de lucruri simple. Da, am ajuns să mă pot bucura de ceeea ce am, de prezent, de ce am reușit să fac și să ajung până astăzi. Mă bucur enorm să dăruiesc, iar prin profesia asta simt că pot dărui oamenilor mai mult decât ceea ce ei îmi cer când îmi trec pragul biroului. Ei vin să-mi ceară o casă, eu sper că am reușit să le ofer un cămin.

În mod paradoxal, pentru mine, liniștea înseamnă o masă mare în familie, duminica, poate și pentru faptul că am crescut singură la părinți.

– Ai creat un brand de arhitectură și design, în jurul numelui tău. Îți amintești de primele proiecte? Cum ți se par acum?

– Da, am vrut să creez un brand in jurul numelui meu, pentru că am vrut și vreau să transmit siguranță și dedicare. Tot ceea ce proiectez, mă reprezintă. Când gândesc o casă, un spațiu de orice fel, mă pun în locul proprietarului, o văd prin ochii lui, prin nevoile și pasiunile lui.

Primele proiecte au fost chiar și proiecte de anvergură. Evident că am pornit cu locuințe unifamiliale, dar am lucrat și la spații comerciale: mall-uri. O experiență frumoasă și la început de drum, pentru mine ca arhitect, a fost să colaborez cu arhitecți din cadrul firmei de proiectare Chapman Taylor din Madrid ,Spania și Sonae Sierra, Portugalia. O experiență, dincolo de cuvinte, care mi-a rămas întipărită.

La fel, această ocazia mi-a fost dată de oameni deosebiți alături de care am lucrat, inițial ca student practicant, iar acum suntem colaboratori, evident ei rămându-mi mentori pe viață. Este vorba de Inginer Structurist Cristian Vișoiu Provisco Srl și aici, cuvintele despre el, sunt de prisos, numele vorbește despre el.

În afara faptului să ieși de pe băncile facultații cu dorința de a deveni un arhitect bun, contează mult și ce oameni, în branșă, întâlnești după absolvire, iar startul meu și locul unde am ajuns astăzi, li se datorează lor.

Primele proiecte mi se par deci acum la fel de minunate ca atunci. Îmi încarcă sufletul de bucurie și recunoștință.

– Cum ia naștere un proiect, un concept de arhitectură al Andrei Georgescu? Cât de mult este creativitate și în ce proporție este dorința beneficiarului?

– Un proiect ia naștere în jurul nevoilor clientului. El este principalul protagonist. Primele întâlniri la masa noastră sunt să ne cunoaștem; clientul deja ne știe portofoliul, iar noi printr-o discuție liberă îi aflăm pasiunile și dorințele clientului nostru.

Dorința clientului primează, așa că plecăm de la ceea ce își dorește, noi doar îl conducem din punct de vedere legislativ și tehnic acolo unde el și-a imaginat că va ajunge când ne-a trecut pragul. Nu ne impunem părerile și convingerile, pentru că oamenii de obicei știu exact ceea ce vor și noi respectăm asta.

– Povestește-ne te rugăm și despre membrii echipei tale. Ce ne poți spune despre aceștia și cum ați hotărât să mergeți la drum împreună?

– Deși brandul este doar un nume, al meu, eu am în spate de fapt o întreagă armată de oameni. Am un inginer proiectant care mă ajută de foarte mulți ani, Inginer Ionuț Simion, încă de la început am pornit pe drumul aceasta împreună și în ziua de azi, duce un prioect de la 0 la autorizare, am o echipă extraordinar de bună pe partea de structură, cu care lucrez în colaborare și care au firmele proprii, la fel am o echipă pe partea de instalații, urmărire de șantier și așa mai departe. Fără acești oameni, nu aș putea să profesez. Facem și practică cu studenți la arhitectură și mă bucură să văd că, asemeni mie, încă din primii ani de facultate sunt interesați să învețe, dincolo de băncile facultații și să capete experiență timpurie.

 – Cât de greu este să faci arhitectură de calitate? Care sunt obstacolele de care te lovești și cum le depășești?

Este greu și nu prea. Contează mult oamenii cu care te asociezi. Daca ai un structurist bun, faci o arhitectură de calitate, practic este atât de simplu.

Obstacolele le întâlnim, de obicei, pe teren. Sunt terenuri libere de construcții care ne ridică probleme prin așezarea lor, natura terenului, infrastructura, etc. Sunt și terenuri pe care sunt deja construcții la care trebuie să intervenim și aici intervin o serie de probleme de la lipsa spațiului, consolidarea, orientarea, etc.

– Sunt importante călătoriile documentare în munca unui arhitect? Dacă da, de ce?

– Sunt foarte importante, da. Călătorind simți spațiul, oamenii, îți deschizi orizonturile.

– Care sunt proiectele de care ești mândră că le-ai realizat?

– De toate proiectele mele sunt mandră, de la cel mai simplu, la cel mai complex. Sunt mândră că le ofer oamenilor un cămin, asta este cea mai mare realizare a mea, din punct de vedere profesional.

– Care sunt proiectele de care ești mai puțin mândră și de ce?

– Nu am situația asta deocamdată, pentru toate proiectele am dat cât am putut de mult, majoritatea sunt rezolvate sau în curs de rezolvare.

– Ce te bucură cel mai mult la finalul unui proiect?

– Privirea clientului, fără doar și poate. Bucuria lui este bucuria mea.

– Cine este Andra Georgescu dincolo de biroul de arhitectură?

– Dincolo de birou, sunt mamă, prietenă, fiică, nepoată, pasionată de gătit, sport, grădinărit, pictură, oameni. Sunt exact așa cum sunt văzută și percepută la prima întâlnire.

– Dacă ai putea decide încă odată pe ce direcție vrei să mergi, ai alege tot arhitectura?

– Fără doar și poate, tot arhitectura aș alege. Nu este nimic mai minunat decât să faci din pasiune o meserie.

– Andra, îți mulțumesc pentru timpul acordat!

Eu îți multumesc din suflet pentru aceste minunate întrebări.

Arhitect si Arhitect de Interior

Andra-Mihaela Georgescu

Chief Executive Officer – BIROU INDIVIDUAL DE ARHITECTURĂ ANDRA-MIHAELA  GEORGESCU, nr. 115

Str. Mandra, nr.8, bloc 5, ap.2, Ploiești

Program:

Luni-vineri 8:30 – 17:00

Programări:

Tel. 0040 722 161 872

Mail: andra.arh@gmail.com

Scris de Codruț Cojocaru

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here