Diwali, festivalul luminilor și al unui nou început

2

Diwali este o sărbătoare cu origine în India care este menționată în cele mai vechi texte sanscrite. Anul acesta a început în 12 noiembrie și se va termina luni, 16 noiembrie.

Diwali este o mare sărbătoare în lumea hidusă, reprezentȃnd biruința binelui asupra răului și un nou început. Numele său vine de la rȃndurile (avali) de lămpi de lut (deepa) cu ulei cu care se luminează casele, magazinele, templele, rȃurile și străzile în perioada festivalului, lumina ținȃnd la distanță întunericul spiritual.

Oamenii lasă ușile și gemurile deschise cu speranța că vor fi vizitați de Lakshmi, zeița prosperității pe care o celebrează în aceste zile.

Data evenimentului variază de la an la an fiind calculată în funcție altă sărbătoare de toamnă, Dasara.

Diwali durează 5 zile, fiecare zi fiind dedicată unor anumite activități. Astfel, în prima zi se face curățenie în case și se cumpără mici obiecte de aur care aduc noroc, în ce de-a doua zi se aprind lămpile și se fac rangoli. Acestea sunt modele realizate din nisip colorat, boabe de orez, faină și petale sau picturi cu culori aprinse. Ele împodobesc podelele, zidurile și ușile. Imaginile înfățișază flori, păuni, diferite zeități, lămpi tradiționale, etc.

Urmează ziua dedicată familiei cȃnd toți membrii acesteia se aduna pentru rugăciuni, mese pline de bunătăți și focuri de artificii. Ȋn a patra zi se serbează prima zi din Noul An, iar în cea de-a cincea, frații își vizitează surorile măritate care îi întȃmpină cu bucate alese și se roagă pentru succesul acestora.

Citește și:https://casoteca.ro/festivalul-lamailor-petrecere-de-primavara-pe-coasta-de-azur/

Diwali și dulciurile

Diwali este o perioadă în care se fac vizite, se oferă cadouri, în care oamenii se îmbracă cȃt mai frumos și în care sunt ajutați săracii. Ca urmare, este o perioadă tare îndrăgită de toată lumea, dar cel mai mult de către copii care se bucură din plin de dulciurile tradiționale. Kalakand, rasgulla, rasmalai și chum chum sunt numai cȃteva dintre numele acestora. Majoritatea au ca ingrediente de baza laptele, făina, jaggery (zahăr obținut din trestie sau palmier), khoya (lapte fiert pȃnă se evaporă toată apa pe care o conține), ghee (un ulei fin obținut din unt) și grișul.

Pentru cei curioși, iată o rețetă rapidă cu numai 3 ingrediente:

Kalakand, desert din lapte condensat, brȃnză dulce sau cottage cheese și cardamon.

O cutie de lapte condensat se amestecă cu 2 cutii de 175 g de cottage cheese și se pun pe foc pentru 15 min. Se amestecă des pentru a se evita lipirea pe fundul vasului. La final, se adaugă o linguriță de pudră de cardamon și după 2-3 minute, se ia de pe foc și se toarnă într-o tavă sau vas de sticlă unde se lasă să se răcească înainte de a se pune în frigider pentru o oră.

Se servește decorat cu bucățele de nuci sau fistic.

Surse foto: Pinterest, https://newsmeter.in, http://foodiesterminal.com/

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here