Dulceață de afine. Rețetă simplă și ușoară

2

Te-ai hotărât să conservi aroma afinelor și pentru perioada când nu le mai găsești proaspete pe piață? Nu uita să treci pe listă și rețeta de dulceață de afine. E simplă, ușoară și delicioasă.

Are gust delicios, aromă tare plăcută, un sirop consistent și culoare frumoasă. Nu necesită timp îndelungat de fierbere, deci nu se prepară anevoios. Dar pentru reușita acesteia, este important să alegi afine mai micuțe.

În funcție de tipul de fructe și de perioada lor de recoltare, acestea pot fi mai suculente, sau mai puțin suculente. Cu cat sunt mai mari fructele, cu atât vor forma mai mult lichid, iar siropul pentru dulceață va necesita mai multă fierbere.

Dulceața din afine preparată în casă poate fi savurată la micul dejun pe felii de pâine unse cu unt, dar este ideală și la glazurarea papanașilor tradiționali sau la umplerea clătitelor.

Așadar, nu lăsa sezonul afinelor de pădure să treacă fără a le conserva în rețete de gem, dulceață sau sirop. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei de dulceață.

Borcan cu afine făcute dulceață, alături de afine proaspete

Dulceață de afine – Ingrediente

  • 3 kg afine de pădure
  • 2 kg zahăr
  • 150 ml apă
  • sucul de la o lămâie.

Clătite umplute cu dulceață de afine

Rețetă de dulceață din afine – Mod de preparare

Înainte de a fierbe siropul pentru dulceață, ocupă-te de pregătirea fructelor. Curăță afinele de eventualele impurități și sortează-le pe cele mai sănătoase. Cântărește-le, clătește-le bine cu apă rece și lasă-le într-o sită la scurs.

Diferența între rețeta de gem de afine și cea de dulceață este că la dulceață nu se pune zahărul peste afine. Afinele se adaugă în siropul deja fiert, pentru a se menține întregi. De aceea este important să alegi afine mai mici și mai puțin suculente.

La rețeta de gem, afinele se transformă într-o pastă consistentă după fierbere.

Cum prepari sirop pentru dulceață de afine

Cratiță cu afine în sirop pentru dulceață

Alege o cratiță cu baza dublă și adaugă apa în ea. Peste apă, adaugă zahărul și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă zahărul cu apa până când acesta se topește.

Redu intensitatea focului la minim și fierbe siropul pentru dulceață până când devine consistent. Pentru a verifica consistența siropului, pune o farfuriuță de la o ceașcă de cafea la frigider. Las-o 12-15 minute să se răcească. Ia cu o lingură din sirop și lasă-l să picure în farfuria rece. Dacă picătura de sirop se împrăștie pe farfurie, mai fierbe siropul pentru aproximativ 10 minute. Siropul pentru dulceață este consistent atunci când picăturile de pe farfurie rămân ca niște perle.

După ce ai potrivit consistența siropului prin fierbere, adaugă afinele bine scurse. Lasă afinele să fiarbă în sirop pentru maxim 15 minute. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața dulceții de afine.

Sterilizează borcanele și capacele și pune delicioasa dulceață de afine fierbinte în ele. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Le lași sub pătură până când sunt bine răcite. Apoi le etichetezi și le transferi pe raftul din cămară.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here