Este sezonul caiselor! Află cum să faci acasă, dulceață de caise întregi

1

Dacă adori dulceața de caise și dorești să o prepari într-un mod mai deosebit îți oferim o rețetă de dulceață de caise întregi.

Rețeta este veche, așa cum o preparau bunicile odinioară, când timpul nu era o problemă atât de mare. Rețetele vechi au suferit modificări din cauza rutinei zilnice. Este mai simplu și mai rapid să desfaci caisele în jumătăți și să le îndepărtezi sâmburii. Însă dulceața va fi mai atractivă cu fructele întregi. În plus, fructele vor fi mai gustoase deoarece pulpa lor rămâne în interior și nu se împrăștie prin tot siropul.

Un plus pentru această dulceață este că poți folosi caisele întregi și pentru decorarea deserturilor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu dulceața de caise în această variantă.

Dulceață de caise întregi în bol alb și în borcan

Dulceață de caise întregi – Ingrediente

Sunt necesare două etape pentru prepararea acestei rețete de dulceață, deci lista de ingrediente se împarte și ea în două. Ai nevoie de ingrediente pentru pregătirea fructelor și de alte ingrediente pentru prepararea dulceții.

Află și: Vara e sezonul căpșunilor, află cum să le păstrezi proaspete timp de 10 zile

Pentru pregătirea fructelor:

  • 3 litri de apă,
  • 3 linguri cu bicarbonat de sodiu.

Caise întregi în sirop pentru preparat dulceață

Pentru prepararea dulceții:

  • 2 kg caise întregi,
  • 1500 gr zahăr,
  • 200 ml apă,
  • sucul de la o lămâie.

Rețetă de dulceață de caise întregi – Mod de preparare

Comparativ cu alte rețete de dulceață din fructe, cea din caise întregi necesită 2 etape: o etapă de pregătire a fructelor și etapa de preparare propriu-zisă.

Cum pregătești caisele pentru dulceață

Ia o cratiță sau o oală încăpătoare în care adaugi 3 litri de apă rece. Pune cele trei linguri de bicarbonat de sodiu în apă. Amestecă intens cu o spatulă până când bicarbonatul este diluat și soluția omogenizată.

Spală bine caisele și adaugă-le în apa cu bicarbonat. Amestecă-le pentru a le acoperi pe toate cu apă. Este ideal ca pentru această dulceață să folosești caise coapte, dar cu miezul mai ferm. Lasă caisele în apa cu bicarbonat pentru cel puțin 3 ore. Bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a oferi fermitate fructelor și în timpul fierberii.

După acest interval de timp, scurge bine caisele și clătește-le cu apă rece.

Lasă-le într-o sită la scurs. Cu ajutorul unei țepușe pentru frigărui împinge sâmburii afară din interiorul caiselor. Ține câte o caisă strâns în mână și împinge sâmburele cu țepușa din partea în care a fost prinsă codița. După ce ai îndepărtat toți sâmburii, poți prepara dulceața de caise.

Bol alb cu dulceață din caise întregi

Cum prepari dulceață de caise întregi

Pune zahărul într-o cratiță cu bază dublă. Adaugă apa și pune cratița pe flacăra aragazului. Lasă siropul să fiarbă pentru aproximativ 15 minute. Adaugă caisele și fierbe-le în sirop, la foc de intensitate mică pentru 20-30 de minute.  Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafață, ca la orice rețetă de dulceață din fructe.

Cratița cu dulceață de caise întregi

Spre finalul etapei de fierbere adaugă și sucul de lămâie. Iar după ce ai fiert dulceața, pune-o în borcanele sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu ștergare sau pături și lasă-le să se răcească lent pentru a asigura o conservare sigură dulceții din caise întregi. Te vei bucura mai târziu de gustul delicios și aspectul plăcut al caiselor din dulceață.

un comentariu

  1. […] Dacă adori dulceața de caise și dorești să o prepari într-un mod mai deosebit îți oferim o rețetă de dulceață de caise întregi. Rețeta este veche, așa cum o preparau bunicile odinioară, când timpul nu era o problemă atât de mare. Rețetele vechi au suferit… Cititi mai multe aici: Este sezonul caiselor! Află cum să faci acasă, dulceață de caise întregi […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here