Pentru aluatul de găluște:
- 500 g cartofi
- 140 g făină
- 3 linguri de griș
- 2 ouă mici
- un praf de sare
- vanilie (1/2 pliculeț de zahăr vanilat).
Pentru umplutură:
- 15 prune mici
- scorțișoară
- miez de nucă
- 30 g unt
- 120 g pesmet
- 100 g zahăr
- scorțișoară.
Mod de preparare
Primul pas pentru a prepara găluște cu prune este să speli bine cartofii, să-i tai cubulețe și apoi să-I fierbi până când furculița intră ușor în ei. Apoi lasă-i la răcit ca să-ți fie ușor să-i decojești.

După ce i-ai decojit, fă din ei un piure omogen. Poți să pasezi cartofii cu un instrument special sau să-i pui într-un bol și să-I pasezi cu un mixer vertical. Indiferent de metoda pe care o preferi, amestecă bine să nu rămână cartofi întregi. După ce ai terminat de făcut piure-ul, lasă-l la răcit.
Cum pregătești pesmetul crocant
Ca să faci găluște cu prune delicioase este necesar să ai un pesmet crocant și gustos. Folosește o tigaie de dimensiuni mari ca să ai loc să amesteci compoziția.

Pune untul tăiat în cubulețe mici și prăjește pesmetul în el până ajunge la o culoare aurie. Secretul este să amesteci continuu ca să nu se lipească pesmetul și să nu capete un gust amărui.
Când a devenit auriu, stinge focul și lasă tigaia la răcit. Acum este momentul să adaugi zahărul și scorțișoara și să mai amesteci bine.
Cum faci aluatul de găluște cu prune
Pentru început, pune o oală cu apă la fiert. Ca să ai un aluat de găluște cu prune moale și gustos este necesar să respecți gramajul ingredientelor și modul de preparare.
Pune piureul de cartofi într-un bol și peste el adaugă făina, grișul, ouăle, vanilia și sarea. Amestecă bine până obții un aluat omogen și lipicios. Dacă îți rămâne pe mână, atunci consistența este cea corectă.
Alege cele mai mici prune pe care le găsești la piață ca să nu faci niște găluște foarte mari. Spală punele bine și scoate-le sâmburii, apoi taie-le în jumătate.
Dacă vrei să faci niște găluște cu prune mai speciale, în jumătățile de prune poți să pui scorțișoară sau câte un miez de nucă.
Asamblarea și fierberea găluștelor cu prune
Pune-ți făină pe mâini și ia bucăți din aluat, în funcție de mărimea jumătăților de prună. Fă un disc din aluat, pune în el jumătatea de prună și apoi acoperă bine, formând o bilă. Procedează la fel până când ai folosit tot aluatul și toate prunele.
Când apa a început să fiarbă, pune un praf de sare și adaungă pe rând găluștele. După ce s-au ridicat la suprafață, mai lasă-le la fiert 4 sau 5 minute. Apoi, scoate-le direct în pesmet. Tăvălește-le bine, astfel încât să fie acoperite peste tot. Fă așa cu toate găluștele.

Le poți servi atât călduțe, cât și reci, de aceea experții au stabiliti care este cel mai bun moment pentru a mânca desertul. Iată ce au descoperit.
Poftă bună!
[…] Dacă îți plac prunele și vrei să faci un desert ușor și rapid, atunci o porție de găluște cu prune este alegerea perfectă. Ingredientele sunt ușor de procurat, iar gustul îți amintește sigur de copilărie. Din cauza căldurii, este de evitat să stai mult… Cititi mai multe aici: Găluște cu prune sau gomboți cu prune. Desertul de vară care nu necesită coacere […]