Gem de dovleac plăcintar cu merișoare

0

Dacă adori aroma dovleacului plăcintar, o poți conserva la borcan și pentru sezonul rece, preparând un delicios gem de dovleac plăcintar cu merișoare. Combinația celor două ingrediente te va încânta atât ca gust, cât și ca armonie de culori, relatează catine.ro 

Gemul de dovleac este perfect pentru a fi servit dimineața, la micul dejun, dar poate fi inclus și în deserturi.

Îți poți închipui cum ar fi o cremă de dovleac cu mascarpone, plină de savoare și culoare? Sau un tort decorat cu un jeleu de dovleac?

Nu vei mai pierde timpul curățând dovleacul și caramelizându-l pentru a-l include în prăjituri. Îl vei avea deja la borcan, iar merișoarele adăugate vor înnobila gustul gemului și, automat, al deserturilor.

Gem de dovleac plăcintar cu merișoare – Ingrediente

  • 3 kg dovleac plăcintar, răzuit
  • 1 kg de zahăr
  • sucul de la o lămâie
  • 150 gr merișoare deshidratate
  • 150 ml de apă
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară (opțional).

Rețeta gemului de dovleac plăcintar cu merișoare – Mod de preparare

Începe cu pregătirea dovleacului, partea cea mai migăloasă și care necesită puțină răbdare. Taie dovleacul, sau dovlecii dacă sunt mai mulți, mai întâi în jumătăți.

Cu o lingură, scobește interiorul dovleacului și îndepărtează semințele și nervurile aferente. Apoi taie jumătățile de dovleac în felii și îndepărtează-le coaja. Folosește un cuțit pentru legume, pentru a îndepărta coaja dovleacului.

După ce ai îndepărtat coaja tuturor feliilor de dovleac, răzuiește-le direct în cratița în care vei prepara gemul. Adaugă zahărul și sucul de lămâie și amestecă bine.

Acoperă cratița și las-o la rece pentru 4-5 ore sau chiar de seara până dimineața. Mai amestecă de 2-3 ori dovleacul răzuit pentru a se topi zahărul și a se forma sirop.

Cum prepari gem de dovleac plăcintar cu merișoare

Înainte de aprinde aragazul pentru fierberea gemului, pune merișoarele la hidratat în apă, cât să fie bine acoperite.

Scoate cratița cu răzătura de dovleac de la rece și așaz-o pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică. Lasă dovleacul să fiarbă în sucul format până când se pătrunde foarte bine și se transformă într-o pastă delicioasă și frumos colorată.

Scurge merișoarele, clătește-le cu apă rece și adaugă-le în cratița cu gem. Amestecă-le bine cu pasta de dovleac, folosind o spatulă. Vezi aici cum prepari cel mai bun dovleac copt la cuptor, cu gust de copilărie!

Înainte de a stinge focul, pregătește borcanele și capacele pe care le vei spăla bine cu detergent și le vei clăti bine. Pune borcanele și capacele la sterilizat, într-o tavă metalică, pe care o introduci în cuptor. Lasă-le 15-20 de minute la 170 de grade Celsius.

Apoi, umple-le cât sunt fierbinți cu deliciosul gem de dovleac plăcintar cu merișoare, de asemenea, fierbinte. Închide capacele ermetic și pune tava cu borcane în cuptorul cald. Nu este necesar să mai pornești cuptorul. Lasă-le acolo până a doua zi, când se vor răci și le vei putea transfera în cămară.

Dacă ai nevoie de cuptor pentru alte preparate, acoperă borcanele calde cu o pătură. Le lași acolo până când se răcesc.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here