Iasomia de stâncă, floarea de lângă muşuroaiele termitelor

1

Iasomia de stâncă (Jasminum stenolobum) este o plantă originară din Africa, fiind ȋntâlnită ȋn Zambia, Mozambic, Kenya, Tanzania şi Africa de Sud. Deseori poate fi observată lângă muşuroaiele termitelor.

Face parte din familia Oleacee alături de liliac, lemn câinesc, frasin şi măslin. Este o plantă agăţătoare ȋntinzându-se pe garduri, copaci ȋnvecinaţi sau clădiri până la 7 m ȋnălţime. Poate creşte şi sub formă de tufă, dimensiunile ȋn acest caz fiind mai reduse, de numai 1,5m. Are frunze lucioase, eliptice, lanceolate sau eliptic-ovate. Acestea sunt acoperite pe ambele feţe cu perişori.

Florile sale cu formă de stea, au un parfum plăcut. Ȋnflorirea are loc din august până ȋn ianuarie ȋn zona de origine şi până ȋn octombrie dacă este plantată ȋn zona temperată. Fructele acestei specii de iasomie sunt alungite, negre, au o lungime cuprinsă ȋntre 1 cm şi 5 cm şi atrag o mulţime de păsări.

Iasomia de stâncă-ȋngrijire

Iasomia de stâncă preferă solurile nisipoase, expuse soarelui, umede, dar bine drenate. Dacă nu are acces la lumină suficientă va produce doar câteva flori.

Originea sa africană o face să fie rezistentă la secetă, dar sensibilă la temperaturi scăzute. Ca urmare, planta trebuie protejată pe perioada iernii.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe şi butaşi. Seminţele se plantează la o adâncime de 1cm, la sfârşitul primăverii, temperatura de germinare fiind cuprinsă ȋntre 22-25 grade Celsius.

Iasomia de stâncă poate fi folosită pentru a crea garduri verzi, pretându-se la tunderi repetate şi pentru a ascunde diverse construcţii precum magazii sau ziduri. Dacă se folosesc spaliere, se pot forma perdele de vegetaţie care să ofere intimitate.

Cu frunzişul său bogat şi florile parfumate, poate deveni element central ȋn grădinile ­rustice, dar şi pe terase, balcoane şi alte spaţii semiȋnchise dezvoltându-se bine şi ȋn ghivece.

Un plic cu 10 seminţe de iasomie de stâncă costă 13 lei pe www.amazon.com

Sursa foto: http://www.krugerpark.co.za/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here